Skip to main content

We overtuigen op beurzen door "Kwaliteitsleiderschap"

Jan Rehnig is sinds januari 2023 Managing Director Sales van de EMKA Groep. We praten met hem over het belang van vakbeurzen in tijden van digitalisering.

Interview met Jan Rehnig - Managing Director Sales

Mijnheer Rehnig, Blechexpo is een van de grootste internationale beurzen op het gebied van plaatbewerking. Welke betekenis heeft dit voor EMKA?

De vakbeurzen EuroBLECH en Blechexpo worden elk jaar afwisselend gehouden in Hannover en Stuttgart, Duitsland. Voor EMKA zijn deze twee beurzen de belangrijkste verkoopbeurzen van het jaar. Met 300 vierkante meter hebben we inderdaad de grootste stand op de Hannover Messe, maar dan hebben we het ook over de belangrijkste communicatiebeurs van ons beursjaar.

Wat is er nieuw bij EMKA op de beurs van dit jaar? Wat zijn de hoogtepunten?

Op Blechexpo tonen we zowel nieuwe innovaties als betrouwbare standaardproducten, in het besef dat armaturen een veel langere productlevenscyclus hebben dan voertuigen. In het geval van sommige schakelkasten kan deze cyclus meer dan 20 jaar zijn. Een bijzonder hoogtepunt van onze recente ontwikkelingen is ons gloednieuwe trillingsbestendige kwartslag knevelslot, die we produceren op onze nieuwe productielocatie in India. We zijn bijzonder trots op dit gepatenteerde product en de productiekwaliteit die we hebben bereikt.

Een hoogtepunt op de Hannover Messe in april van dit jaar was ons complete meerpuntsvergrendelingssysteem van hoogwaardig kunststof. Natuurlijk maakt dit opnieuw deel uit van ons portfolio - net als onze nieuwe scharnieren zonder scharnierpen. Deze laatste zijn verkrijgbaar in vier verschillende basismaterialen.

Waarom staat het thema "eigen productie" zo in de kijker op de beurs?

De hoge kwaliteit en leverbetrouwbaarheid van EMKA producten zijn het resultaat van 92% eigen productie van de gebruikte onderdelen. Op elf productielocaties, waarvan twee in Duitsland, staat hiervoor een uiterst modern machinepark ter beschikking. Dit maakt onze inkoopprocessen zeer flexibel. Zelfs onderbrekingen in de toeleveringsketen zijn voor ons nooit een probleem.

Onze klanten die hun kunststof en zinken spuitgietonderdelen bij ons laten produceren, kunnen ook van deze voordelen profiteren. PVC- en rubberprofielen, evenals roestvrijstalen verloren-was-gietstukken en aluminium spuitgietstukken komen ook uit onze productiefaciliteiten. Sommige klanten weten dit nog niet eens en daarom tonen we op Blechexpo het volledige gamma van EMKA's verticale integratie. Voor de meeste productieprocessen zijn stans- en buiggereedschappen of spuitgiet- en spuitgietmatrijzen nodig. Dankzij onze mogelijkheden om gereedschappen en matrijzen te ontwerpen, is EMKA ook op dit gebied zelfvoorzienend.

EMKA stand op beurzen

Hannover Beurs, EuroBLECH en Blechexpo

Hoe schat u het toekomstige belang van beurzen in als het gaat om verkoop?

De laatste jaren hebben online ontmoetingen en digitale uitwisseling de overhand, maar het persoonlijke contact is gewoon onmisbaar in de verkoop. Op meer dan 50 beurzen per jaar waar EMKA wereldwijd exposeert, merken we keer op keer dat persoonlijk contact cruciaal is om ideeën uit te wisselen met klanten, vertrouwen op te bouwen en gewoon samen een kop koffie of een biertje te drinken. Ik kan me de wereld van EMKA niet voorstellen zonder beurzen, nu en in de toekomst.

Hoe zie je de marktpositie van EMKA - nu en in de toekomst?

EMKA kijkt terug op 50 jaar zakelijke ontwikkeling en is daar trots op. Vandaag de dag is EMKA wereldmarktleider op het gebied van fittingen en afdichtingen in schakelkasten en het ontwerpen van behuizingen. We zijn er ook in geslaagd om onze marktpositie verder uit te breiden in de segmenten machinebouw, caravanbouw, spoorwegen, bedrijfsvoertuigen en ventilatie- en klimaattechniek.

De sterke punten van EMKA zijn wereldwijd hooggekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers, eigen productie en wereldwijde distributie in 60 landen. We verzanden niet in discussies over kortingsprijzen, maar breiden onze rol in "Kwaliteitsleiderschap" voortdurend uit. Ik vind het geweldig om hier als onderdeel van het team mijn bijdrage aan te leveren.

Mijnheer Rehnig, hartelijk dank voor het interview.