Skip to main content

Uvjerljivi smo na sajmovima svojim “liderstvom kvaliteta”

Jan Rehnig je od januara 2023. godine generalni direktor prodaje EMKA grupe. S njim razgovaramo o važnosti sajmova u doba digitalizacije.

Intervju sa Janom Rehnigom - generalnim direktorom prodaje

Gospodine Rehnig, Blechexpo je jedan od najvećih međunarodnih sajmova na temu obrade lima. Kakav značaj ima za EMKA-u?

Sajmovi Euroblech i Blechexpo održavaju se naizmjenično svake godine u Hanoveru i Stuttgartu, u Njemačkoj. Za EMKA-u su ova dva sajma najvažniji prodajni sajmovi godine. Sa 300 kvadratnih metara zaista imamo najveći štand na sajmu u Hanoveru, ali govorimo i o najvažnijem komunikacijskom sajmu naše sajamske godine.

Šta je novo u EMKA-i na ovogodišnjem sajmu? Šta je najvažnije?

Na Blechexpo-u predstavljamo i nove inovacije i pouzdane standardne proizvode, prepoznajući da oprema ima mnogo duži životni vijek proizvoda od vozila. U slučaju nekih kontrolnih (hrv. upravljačkih) ormara, ovaj ciklus može trajati preko 20 godina. Poseban vrhunac našeg nedavnog razvoja je naš potpuno novi četvrt-okret otporan na vibracije, koji proizvodimo na našoj novoj proizvodnoj lokaciji u Indiji.

Posebno smo ponosni na ovaj patentirani proizvod i kvalitet proizvodnje koji smo postigli. Vrhunac na sajmu u Hanoveru u aprilu ove godine bio je naš kompletan sistem zaključavanja sa više tačaka napravljen od visokokvalitetne plastike. Naravno, ovo je opet dio našeg portfelja – kao i naše nove šarke bez iglica. Zadnje spomenuti su dostupni u četiri različita osnovna materijala.

Zašto je oblast „in-house – vlastite proizvodnje“ toliko u fokusu na sajmu?

Visok kvalitet i mogućnost isporuke EMKA proizvoda proizilazi iz 92% vlastite proizvodnje komponenti koje koristimo. Na jedanaest proizvodnih pogona, od kojih su dva u Njemačkoj, za ovu namjenu na raspolaganju je veoma moderan mašinski park. To čini naše procese nabavke veoma fleksibilnim. Čak i poremećaji u lancu snabdijevanja za nas nisu nikada problem. Naši kupci koji od nas nabavljaju svoje plastične i cink livene dijelove I koje proizvodimo također mogu imati koristi od ovih prednosti.

PVC i gumeni profili, kao i odlivci od nehrđajućeg čelika i aluminijumski odlivci liveni pod pritiskom također dolaze iz naših proizvodnih pogona. Neki kupci to još ne znaju, zbog čega na Blechexpo-u prikazujemo čitav asortiman EMKA-ine vertikalne integracije. Većina proizvodnih procesa zahtijeva alate za probijanje i savijanje ili kalupe za brizganje i livenje pod pritiskom. Zahvaljujući našim mogućnostima dizajna alata i kalupa, EMKA je također samodovoljna u ovoj oblasti.

EMKA booth at trade fairs

Hanover Fair, EuroBLECH and Blechexpo

Kako ocjenjujete budući značaj sajmova kada je u pitanju prodaja?

Posljednjih nekoliko godina prevladavaju online sastanci i digitalna razmjena, ali lični je kontakt jednostavno neophodan u prodaji. Na više od 50 sajmova godišnje na kojima EMKA izlaže širom svijeta, uvijek iznova otkrivamo da je lični kontakt ključan za razmjenu ideja sa kupcima, izgradnju povjerenja i jednostavno zajedničko ispijanje kafe ili piva. Ne mogu da zamislim svet EMKA-e bez sajmova, kako sada tako i u budućnosti.

Kako vidite EMKA-inu tržišnu poziciju – danas i u budućnosti?

EMKA se osvrće na 50 godina razvoja poslovanja i ponosi se time. Danas je EMKA lider na svjetskom tržištu za brtvenih armatura u kontrolnim ormarima i dizajnu kućišta. Također smo uspjeli dodatno proširiti svoju tržišnu poziciju u segmentima mašinstva, šinskih i komercijalnih vozila, kao i tehnologije ventilacije i klimatizacije.

Snage kompanije EMKA su vrhunski kvalifikovani i motivisani zaposlenici širom svijeta, interna proizvodnja i distribucija širom svijeta u 60 zemalja. Ne zapinjemo u diskusijama o diskontnim cijenama, već kontinuirano proširujemo svoju ulogu u „Liderstvu kvaliteta“. Oduševljen sam što ću i sam dati svoj doprinos tome kao dio tima.

Gospodine Rehnig, veliko vam hvala na ovom intervjuu.