Skip to main content

EMKA-gereedschapmakerij in Velbert, Duitsland

Sinds de oprichting van het bedrijf in 1932 is EMKA nauw verbonden met Velbert, een stad in de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar begint niet alleen de geschiedenis van de huidige wereldmarktleider, ook een belangrijk onderdeel van het huidige succes van EMKA als gereedschapmaker is hier te vinden.

Alles onder één dak

Onder het motto "Alles onder één dak" produceert EMKA handgrepen, sloten, enz. en de nodige stans-buiggereedschappen voor de productie ervan. In Velbert zijn meer dan 20 medewerkers voortdurend bezig met de ontwikkeling, productie, reparatie en maatregelen ter verbetering van deze essentiële onderdelen. Soms moet de afdeling in een jaar tijd meer dan 40 nieuwe gereedschappen voor klanten ontwerpen en produceren.

Het ontwikkelen en voltooien van een gereedschap duurt 8 tot 16 weken, afhankelijk van de grootte van het gereedschap. Om aan de voortdurend toenemende eisen te voldoen, spelen continue verbeteringsprocessen een belangrijke rol. Het spreekt vanzelf dat de afdeling de interne processen voortdurend ontwikkelt en optimaliseert.

Om aan de specifieke eisen van elke klant te voldoen, maakt EMKA gebruik van een breed scala aan gereedschapstypen. In Velbert worden progressieve gereedschappen, progressieve matrijzen, ponsontbraamgereedschappen, draaigereedschappen, universele staafgereedschappen, pons-, buig- en walsgereedschappen geproduceerd. De meeste gereedschappen kunnen worden onderverdeeld in pons- of vormgereedschappen.

Alleen de progressieve matrijzen combineren echter beide functies. Dit betekent dat een metalen strip van een rol eerst geponst en vervolgens gebogen of gewalst kan worden binnen één gereedschap. Dit proces kwalificeert progressieve matrijzen voor de productie van complexe eindproducten. Dit is nog een reden waarom deze systemen - waarvan sommige tot twee meter lang zijn en tot 2.000 kg wegen - ongeveer 65% van de nieuwe ontwikkelingen in Velbert uitmaken.

Ongeacht het type bestaat elk gereedschap altijd uit een onder- en bovenstuk en een geleider. De ontwikkeling is verdeeld in verschillende stappen. Elk nieuw gereedschap begint met het maken van een layout. Deze laat zien welke vorm- en ponsstappen de metalen strip moet doorlopen op weg naar het eindproduct. Vervolgens wordt een plan voor het gereedschap gemaakt en, na een gezamenlijke beoordeling, door het team goedgekeurd. De actieve delen voor het ponsen en buigen worden afzonderlijk van het basislichaam vervaardigd uit poederstaal of hardmetaal. Vervolgens worden ze gehard, geslepen en geërodeerd. Nadat de afzonderlijke onderdelen op het basislichaam zijn gemonteerd, volgen de testfase en eventuele aanpassingen totdat het gereedschap kan worden verzonden. Naast nieuwe ontwikkeling speelt ook gereedschapsreparatie een grote rol bij Velbert. Gereedschappen van alle EMKA vestigingen en klanten wereldwijd worden hier gerepareerd.

De gereedschapsbouw is een van de beslissende factoren voor de groei van EMKA. De wereldspeler uit Velbert bewijst zich tegenover de klanten door individuele oplossingen en het rekening houden met de wensen van de klant tijdens de ontwikkeling. Deze service is alleen mogelijk door de interne ontwikkeling en innovatie van deze systemen.

Daarom moet de divisie in Velbert verder groeien. Dankzij een nieuw CNC-bewerkingscentrum kunnen nu ook grotere onderdelen in eigen huis worden vervaardigd. Verder is de divisie op zoek naar getalenteerde ingenieurs en gereedschapmakers om het team op termijn uit te breiden.