Skip to main content

Vergrendelingstechnologie met een systeem voor schakelkastconstructie

Wat hebben schakel-, besturings- en serverbehuizingen gemeen? Ze zijn onderworpen aan strenge eisen omdat ze de best mogelijke bescherming moeten bieden voor de elektronica en andere, soms zeer gevoelige, apparaten in de behuizing. Stof, vuil en water mogen niet binnendringen. De inhoud moet ook worden beschermd tegen toegang door onbevoegden. De wereldmarktleider EMKA laat zien hoe dit kan worden bereikt met zijn geavanceerde sluitsystemen.

Modulaire oplossingen voor elke toepassing

Hoe kunnen grote schakel- en besturingskasten, die soms ook moeilijk toegankelijk zijn, veilig worden afgesloten?

Deuren met een hoogte van 2000 mm en meer sluiten vaak niet goed af op de hoeken en bieden onvoldoende bescherming tegen inbraak. Meerpuntsvergrendelingssystemen met tongen in de afdichting zijn in zulke gevallen de beste keuze, omdat ze een optimale verdeling van de sluitkrachten mogelijk maken dankzij de vele vergrendelpunten. Met deze oplossing kunnen drie tot zeven - en zelfs meer voor bijzonder grote deuren - sluitpunten worden gerealiseerd. Een bijzonder voordeel is het hoge bedieningscomfort dankzij het gesynchroniseerde sluitproces.

Er hoeft maar één bedieningselement te worden bediend om bijvoorbeeld de deur van een elektrische kast of het deksel van een vloerkast op meerdere punten te vergrendelen. Een doorlopende stang verbindt de afzonderlijke vergrendelpunten met elkaar en voorkomt zo vertragingen of overdrachtsfouten tijdens het vergrendelproces. Tegelijkertijd bewegen de drie, vijf, zeven of meer tongen die erboven zijn geïnstalleerd, afhankelijk van de toepassing.

Naar het artikel in het tijdschrift Schaltschrankbau

Het resultaat is een aanzienlijke tijdsbesparing tijdens het openen en sluiten. Sluitexpert EMKA biedt dit systeem niet alleen met een grote keuze aan bedieningselementen, maar ook met een kneereenheid en optionele hoekverdraaiing. Door gebruik te maken van het meerpuntsvergrendelingssysteem met tongen en extra compressie kunnen de dichtheid van de deur en het gebruiksgemak nog verder worden verhoogd. Alle vergrendelpunten met draai-spanfunctie trekken de deur veilig en soepel in de omliggende deurafdichting in een gecombineerde draai- en hefbeweging met een extra compressie van 4 mm wanneer de deur onder 90° gesloten is.

Bij 180° sluiten zijn de draai- en hefbeweging gescheiden. Het vergrendelprincipe is daarom bijzonder geschikt voor kasten met een hoge afdichtingsdruk. De sluitsystemen met en zonder druk voldoen aan de eisen van beschermingsklasse IP65 volgens DIN EN 60529 en zijn dus stofdicht en beschermd tegen waterstralen.

Vertragingsvrije 90° hoekterugloop voor meerpuntsvergrendeling

De optionele door EMKA ontwikkelde hoekbeschermer voegt horizontale borgingspunten toe aan de verticale borgingspunten. Met de extra borgingspunten in de dwarsbekisting zorgt de vergrendelingsexpert voor nog meer veiligheid.

De hoekaandrijving is verkrijgbaar in een hybride kunststof/zink spuitgietuitvoering en als wip van verzinkt staal of roestvrij staal om te voldoen aan nog hogere eisen op het gebied van brandveiligheid, corrosie en veiligheid volgens de voorschriften.

Lichtgewicht en corrosiebestendig: Meerpuntsvergrendeling van kunststof

Als kastdeuren met een hoogte van 800 tot 2.200 mm vergrendeld moeten worden met een kosteneffectieve sluitoplossing, is het lichtgewicht sluitsysteem van glasvezelversterkte kunststof de ideale oplossing. Alle stangen en vergrendelingscomponenten zijn gemaakt van dit corrosiebestendige, duurzame, lichte maar robuuste materiaal. Er zijn extra voordelen in het gebruik dankzij de vrijwel geruisloze openings- en sluitprocessen. Klanten profiteren van maximale flexibiliteit omdat, dankzij een nieuw ontwikkelde adapter, alle sloten met een vlakke staafbevestiging - d.w.z. zwenkgrepen en sleutelplaten met staafsluitingen evenals hefboomgrepen - op het nieuwe kunststofsysteem kunnen worden aangesloten.

De oplossing kan ook zowel binnen als buiten de afdichting worden gebruikt. Bij gebruik binnen de afdichting wordt de kunststof staaf eenvoudig op het sluitelement geklikt en aan de binnenkant van de deur bevestigd met behulp van speciale staafgeleiders. Een aanloopschoen aan elk uiteinde van de stang en een sluitplaat op het binnenframe completeren het driepuntsvergrendelingssysteem met een tong op het sluitelement.

Bij gebruik buiten de afdichting zijn er minstens twee vergrendelbeugels nodig voor installatie op het deurframe. Afhankelijk van de grootte van de kast worden extra sluitbeugels gemonteerd. Binnen of buiten de afdichting - de symmetrische plaatsing van de vergrendelingsonderdelen en scharnieren maakt het eenvoudig om de deurstop te verwisselen.

Naast de veelzijdigheid scoort het systeem ook punten voor zijn 20 procent grotere sterkte en 30 procent lagere kosten in vergelijking met conventionele metalen staafsystemen. En dit alles met een aanzienlijke gewichtsvermindering, wat ook vanuit ecologisch oogpunt grote voordelen biedt - bijvoorbeeld bij transport over lange afstanden.

Sluitprocessen regelen en beheren via app

Gebruik je smartphone als digitale sleutel - de nieuwe Agent E BLE maakt dit mogelijk. De zwenkbare handgreep, die gebaseerd is op draadloze technologie, wordt bediend met de nieuwe, gratis "EMKA Smart Access Key" app. Met smart access verleent de beheersoftware alleen gecontroleerde toegang aan geautoriseerde personen. Zo kunnen serverkasten met gevoelige inhoud optimaal en comfortabel worden beveiligd. Complex sleutelbeheer en cilinders met meerdere sleutels behoren tot het verleden; alle toegangsautorisaties worden beheerd via een smartphone met een verbinding naar de cloud-infrastructuur. Dit betekent dat sluitprocessen volledig via de app worden gecontroleerd en gedocumenteerd.

De communicatie tussen de app en de greep is gebaseerd op Bluetooth® Low Energy (BLE). EMKA blijft de batterijbediende, kabelgeleide of draadloze zwenkgreep Agent E aanbieden, die kan worden geopend met behulp van RFID-kaarten. Net als zijn voorganger kan de nieuwe Agent E BLE gebruikt worden voor bijna alle standaard serverkasten op de markt en is hij snel te installeren. Er is geen bekabeling nodig in de kasten en het lopende bedrijf hoeft niet te worden onderbroken voor de installatie. De handgrepen worden ook beheerd en autorisaties toegekend via de gratis "EMKA Smart Access Admin" app. Deze app wordt gebruikt om het greepbeheer en de gebruikersadministratie te regelen. Verschillende autorisaties kunnen worden toegewezen om permanente, tijdelijke of eenmalige sluitprocessen toe te staan.

Dit betekent dat bijvoorbeeld serviceoproepen ook snel en eenvoudig kunnen worden gerealiseerd. De identiteit van de gebruiker wordt aan het begin gecontroleerd. Na succesvolle aanmelding is er een lijst met goedgekeurde sluitingen beschikbaar, afhankelijk van de autorisatie.

Nadat de gewenste kruk is geselecteerd en aangetikt, gaat de hendel op de pangreep na korte tijd open en kan deze handmatig worden bewogen. De app geeft ook aan wanneer de zwenkgreep weer vergrendeld is. Automatische pushberichten herinneren de gebruiker eraan als hij vergeet de kast te sluiten.

Het loggen van toegang en toegangspogingen maakt optimale controle mogelijk en leidt zo tot meer veiligheid voor de gebruiker. Bij de lancering van de app (april 2024) kan momenteel alleen de Agent E BLE ermee worden bediend. EMKA is ook van plan om het systeem uit te breiden met alle sluitoplossingen uit het bekende productassortiment.

Of het nu gaat om bescherming tegen water, vuil en stof, bescherming tegen inbraak of de invoering van naadloze toegangscontrole - alleen met de juiste sluitoplossing kunnen schakel-, besturings- en serverkasten hun functie optimaal vervullen. Wereldmarktleider EMKA biedt tal van modulaire systemen voor de steeds complexere toepassingsgebieden en hogere eisen in diverse branches.