Skip to main content

EMKA in Frankrijk - een impressie


Of het nu om eten, wijn of haute couture gaat: Frankrijk staat voor kwaliteitsproducten. Dankzij een sterke verkooporganisatie is het dan ook logisch dat EMKA, als wereldmarktleider, zich inzet om Duitse kwaliteitsproducten ook in Frankrijk te vestigen. Lokaal exploiteert EMKA de verkoopvestiging Bourrè en de productievestiging Henriville. We nemen EMKA Frankrijk onder de loep.

Henriville: productie met hoogste vakkennis

 

Direct aan de Duits-Franse grens is EMKA France Fort gevestigd in Henriville, op ongeveer 600 km van de vestiging in Bourré. De vestiging werd in 1996 opgericht onder de naam Fort Sécurité met steun van Fort Lock Corporation USA. Een van de belangrijkste klanten van het bedrijf was EMKA Beschlagteile in Velbert. Toen de tijden in de VS moeilijk werden, kocht de CompX-groep Fort Lock en scheidde zich af van de Franse eenheid. Friedhelm Runge kocht de vestiging en fuseerde deze met de EMKA France vestiging. Sindsdien heeft de vestiging zich verder ontwikkeld: in 2001 is de oppervlakte verdubbeld tot 2.400 m2 en is het machinepark uitgebreid.

De uitsluitend op productie gerichte vestiging vervaardigt hoofdzakelijk sloten en sluitsystemen voor schakelkasten, lockers, kluisjes en brievenbussen. Specifieke sluitprojecten omvatten beschermkasten voor voertuigaccu's, straatlantaarns, zonnebrilhouders en voedingsautomaten. Daarnaast worden Henriville producten ook gebruikt in speelautomaten, auto's, benzinepompen, liften, skidragers en nog veel meer. Het maandelijkse volume bedraagt ongeveer 500.000 sloten van verschillende soorten, vooral voor caravans en elektrische installaties. Ongeveer 90 procent wordt geëxporteerd naar EMKA Duitsland. Van daaruit verzendt EMKA de producten via haar wereldwijde distributienetwerk naar haar klanten in Duitsland en naar 55 landen.

Het team bestaat uit ongeveer 53 werknemers. De vestiging beschikt over een ontwerpbureau, een kwaliteits- en logistieke afdeling en een eigen inkoopafdeling. De productie verloopt snel en nauwgezet en in twee ploegen. De kleine afzonderlijke onderdelen vereisen veel vakmanschap. Met zinkspuitgietmachines en geautomatiseerde insteek- en assemblagemachines vertrouwt EMKA Henriville op een hoge automatiseringsgraad. Snelle leveringen worden gegarandeerd door veel halffabricaten op voorraad te houden die alleen nog maar gebruiksklaar geassembleerd hoeven te worden, afhankelijk van de behoefte van de klant.

"Onze dagelijkse uitdaging is om snel te reageren op alle verzoeken en om onze producten tegen de beste kosten te leveren", zegt Xavier Olivero, General Manager bij EMKA France Fort. "Grand Est was de regio in Frankrijk die het zwaarst getroffen werd door het coronavirus. Toch zijn we erin geslaagd om met een kleiner team en zonder onderbreking te blijven produceren. Nu - weer op volle sterkte - is het ons doel om de productie te diversifiëren en onze energie te steken in nieuwe projecten."

Bourré: Distributie- en logistiek centrum in het hart van Frankrijk

Reeds in 1986 breidde EMKA zich uit naar Frankrijk met een klein kantoor in Parijs. Met de verhuizing van het verkoopkantoor naar Bourré kon EMKA Frankrijk vervolgens aan het begin van het nieuwe millennium zijn koers uitzetten voor verdere groei. Bourré is gelegen in het Département Loir-et-Cher in de regio Centre-Val de Loire. Op lokaal niveau heeft de EMKA Groep in 2001 de Franse onderneming ROLEZ overgenomen in het kader van haar continue groeibeleid en haar assortiment uitgebreid met spansluitingen en accessoires. Naast de klassieke mechanische producten zoals kwartslagsluitingen, verkoopt EMKA France ook talrijke afdichtingen voor schakelkasten, de spoorweg-, voedings- en caravanindustrie. Bourré heeft momenteel 20 personeelsleden in dienst. Tot de klanten behoren uiteraard alle grote schakelkastfabrikanten in Frankrijk, maar ook bedrijven als Air France en het Franse ministerie van Defensie.

EMKA France ziet een grote toekomst op het gebied van elektronische sluitsystemen, want er is steeds meer vraag naar intelligente systemen met toegangscontrole. Ook elektriciteitsbedrijven schakelen steeds vaker over op elektronische systemen. In de COVID-19 pandemie heeft het team in Bourré een nieuw potentieel ontdekt op het gebied van Click & Collect. Vergelijkbaar met afhalen in de winkel, is er de mogelijkheid om goederen in elektronisch vergrendelde kasten te deponeren die klanten met een code kunnen openen. "We willen deze systemen in de toekomst zeker uitbreiden", zegt Ludovic Ohoundegnon, General Manager bij EMKA Frankrijk. "Daarnaast willen we investeren in ons team en dieper ingaan op consultancy om op maat gemaakte oplossingen voor onze klanten te ontwikkelen. De benchmark hierbij is de Duitse verkooporganisatie met een buitendienst die al vele jaren sterk gepositioneerd is en de technische ondersteuning van projectingenieurs."