Skip to main content

EMKA afsluittechniek maakt van bakfiets een mobiele kluis

Een milieuvriendelijke, duurzame en mobiele wereld - dat is de visie van het bedrijf Urban Mobility. Om aan deze visie te voldoen heef dit Beierse bedrijf een elektrische vrachtfiets ontwikkeld met een innovatief bevestigingssysteem voor vrachtkoffers. De "UM CargoBike" is bedoeld om bestelwagens te vervangen en het drukke verkeer in de binnenstad te ontlasten. Om dezelfde bescherming tegen diefstal te bieden als een bestelwagen biedt zocht Urban Mobility de hulp van een expert in sluitsystemen - en die vond het in EMKA.

Stadsvervoer


Weinig Duitse stadscentra zijn niet het grootste deel van de dag verstikt door verkeer. In de hele Europese Unie zal het wegverkeer in 2022 goed zijn voor een vijfde van de emissies. Onder de vele auto's op de wegen zijn ook veel bestelwagens. Deze voertuigen vormen echter meestal een belemmering voor het verkeer, omdat ze vaak met draaiende motor dubbel geparkeerd staan om hun pakketten af te leveren.

Dubbel parkeren is niet alleen nadelig voor de doorstroming van het verkeer, maar ook voor het milieu. Om de opstoppingen te bestrijden, hebben ondernemers uit de technische en logistieke sector hun krachten gebundeld en Urban Mobility GmbH opgericht. Het doel is het ontwikkelen en produceren van nieuwe mobiliteitsconcepten voor stedelijke gebieden. Zo heeft het in Mühldorf am Inn (Duitsland) gevestigde bedrijf de UM CargoBike ontwikkeld.

Elektrische bakfiets om de binnenstad te ontlasten

De UM CargoBike is een elektrische bakfiets. De fiets is ontworpen voor het vervoeren van grotere hoeveelheden en zwaardere ladingen in stedelijke gebieden. De bakfiets rijdt op elektriciteit en kan zich via fietspaden en wegen van A naar B verplaatsen. Hij is bedoeld voor commerciële CEP (courier express parcel) dienstverleners als alternatief voor grote bestelwagens. De fiets maakt gebruik van een standaard transportkoffer met een volume van 2 m³ waarin de pakketten veilig zijn opgeborgen.

Hij kan tot 250 kg aan goederen vervoeren. Een achterdeur met eenvoudige kliksluitingen verleent toegang tot het bevestigingssysteem van de vrachtkist. Het werd echter vrij snel duidelijk dat deze systemen niet voldoen aan de veiligheidseisen van Urban Mobility, omdat de vrachtkist niet als extra beveiliging kan worden vastgezet.

Dat betekent dat bij een levering gemakkelijk pakketten uit de geparkeerde fiets kunnen worden gestolen. Tegelijkertijd betekent het gebruik van een extra hangslot dat de bezorger te veel tijd moet besteden aan het openen en op slot doen van de bak.

Afgezien van de elektronische onderdelen, zoals de geïntegreerde lithium-ion batterij, produceert Urban Mobility alle onderdelen van de CargoBike zelf. Maar om de diefstalbeveiliging van de voertuigen te verhogen en tegelijkertijd geen extra werk voor de bezorger te creëren, zochten de verantwoordelijke ontwerpers naar nieuwe sloten en scharnieren voor de opbergdeuren. Bijgevolg nam het bedrijf contact op met EMKA. De wereldmarktleider voor sluitsystemen, scharnieren en afdichtingen beschikt over een beproefd breed portfolio. "Vanaf de eerste ontmoeting met EMKA konden we uit hun uitgebreide selectie van individuele componenten de ideale sluitoplossing voor onze CargoBikes samenstellen", zegt Tilmann Rosch, directeur van Urban Mobility. "De prototypes kwamen zeer snel aan en we konden ze met succes installeren".

Meervoudig sluitsysteem beveiligt vervoerde goederen tegen diefstal

EMKA gebruikte een sluitsysteem voor de opslagdeuren en ontwikkelde een geoptimaliseerd systeem op basis van de stangbediening voor meervoudige sluitsystemen. Drie vergrendelingspunten aan de binnenzijde van de afdichting zijn verbonden met een platte stang van roestvrij staal. Elk van deze punten bestaat uit een stangbediening voor meervoudige sluitsystemen (gegalvaniseerd) in combinatie met een lagerbus, een eindstop aan de rechterzijde (zwart glasgevuld polyamide) en een roestvrijstalen sluitlip. De sluitpunten kunnen worden geopend door een L-handgreep kwartslag te draaien (zwart gepoedercoat). Aangezien de draaigreep een geïntegreerd slot heeft, biedt dit een verhoogde bescherming tegen diefstal. Bovendien verhogen de drie sluitpunten de weerstand tegen geweld.

De scharnieren zijn van het type 1056-U59 (gegoten aluminium). Urban Mobility was al snel overtuigd van het verschil in gewicht ten opzichte van de roestvrijstalen versies, want het bedrijf wilde het ontwerp van de CargoBike zo licht mogelijk maken. Urban Mobility wil bijdragen aan een meer mobiele, milieuvriendelijke en duurzame wereld. De eerste stap werd gezet toen het bedrijf de CargoBike ontwikkelde. In de toekomst wil EMKA als leverancier het project van de fabrikant blijven ondersteunen en biedt daarom haar sluitsysteem aan als combinatie met andere technologieën. Bovendien is het systeem compatibel met een sluitsysteem met radiofrequentie-identificatie (RFID), wat de afhandeling voor de bezorger vergemakkelijkt.