Skip to main content

Van windtunnel tot waterput: EMKA ondersteunt wereldwijd

Jonge talenten kennis laten maken met speed skydiven: Met de steun van EMKA heeft het FSC Remscheid het mogelijk gemaakt dat tien jonge parachutisten een speciale opleiding konden volgen bij de regerend Europees kampioene Lucia Lippold. In een windtunnel in Berlijn, was er een heel speciale manier om jong talent te promoten. Maar EMKA is de laatste maanden ook druk bezig geweest met andere projecten: Naast een grote opkomst in de BayArena en een zwaarbevochten Eurockey Cup-optreden van de RSC Cronenberg, ging de aandacht vooral uit naar een nieuwe drinkwaterput in Ghana.

Een droom is uitgekomen voor tien jonge Duitse parachutisten. Lucia Lippold, de snelste vrouw van Duitsland bij het speedskydiven, leerde de jongeren en jongvolwassenen de kunst van het vrije vliegen. De speciale opleiding werd mogelijk gemaakt door FSC Remscheid met de steun van EMKA en vond plaats in de windtunnel "Windobona" in Berlijn. De regerend Europees kampioen is jeugdadviseur bij de Duitse parachutistenbond (DFV) en is ook betrokken bij de jeugdontwikkeling bij FSC Remscheid. Het jeugdwerk speelt een zeer belangrijke rol voor de club en wordt ook actief gesteund door EMKA. Zo is het idee voor dit speciale evenement ontstaan. Jonge talenten uit heel Duitsland konden zich voor de speciale opleiding aanmelden.

Er waren slechts drie vereisten: De kandidaten moesten jonger zijn dan 24 jaar, ten minste 400 sprongen hebben gemaakt en niet tot een ploeg behoren. Uiteindelijk werden tien skydivers geselecteerd die bij een windsnelheid van 180 km/u konden profiteren van de tips van de Europees kampioen. Het "Tunnelkamp" was een groot succes voor FSC Remscheid en EMKA.

Voetballegendes bezoeken EMKA box

De EMKA box in de BayArena Leverkusen wordt goed bezocht - en prominent ook. Twee voetballegendes waren te gast bij de thuiswedstrijd van Bayer 04 tegen FC Bayern München: Rudi Völler, huidig directeur sport van Bayer 04 Leverkusen, en Jean-Marie Pfaff, een van de populairste keepershelden van FC Bayern München (1982-1988) en lange tijd Belgisch nationaal keeper. Samen met EMKA-directeur Friedhelm Runge, die al tientallen jaren een vriendschappelijke relatie met beiden onderhoudt, keken wereldkampioen Völler (1990) en wereldkeeper Pfaff (1987) uit naar een onderhoudende topwedstrijd tegen FC Bayern München.

Eurockey-Cup: Cronenberg maakt goede indruk ondanks nederlaag

Ondanks de gloednieuwe groene shirts met het EMKA embleem op de borst, was het geluk niet met de U15 jeugd van de RSC Cronenberg op de Eurockey Cup. In Lloret de Mar, Spanje, ging het team van coach Thomas Köhler de concurrentie aan met de beste Europese teams in deze leeftijdsgroep. In de aanloop had EMKA bijgedragen aan de financiering van deze zeer bijzondere reis. Voor de jonge spelers, die in het verleden al verschillende keren het Duitse kampioenschap hebben gewonnen, was het toernooi een heel bijzondere ervaring - per slot van rekening stonden de beroemdste clubs in het Europese roller hockey, zoals FC Barcelona of Sporting Lissabon, op het veld.

De jonge talenten daar zullen over enkele jaren waarschijnlijk aankloppen bij de profs in de Zuid-Europese landen. De RSC U15's ondergingen dit jaar hetzelfde lot als de Duitse clubs in voorgaande jaren: Hier restte slechts een bijrol in het concert van de groten.
Op de slotdag bewezen de jonge spelers van Cronenberg echter hun klasse. Ondanks hun speloverwicht konden ze toch niet winnen van het gastheer CH Lloret met een score van 1:2, en de laatste wedstrijd tegen RS Gujan-Mestras (Frankrijk) ging ook verloren met een score van 1:3. Uiteindelijk eindigde de ploeg op de 16e plaats. Toch had de Cronenberg-delegatie een gevoel van voldoening: Tobias Wilke, Florian Keil en Riccardo Failla scoorden in totaal zes doelpunten voor hun team, en doelman Alessandro Failla, de jongste speler van het toernooi, oogstte veel lof met zijn vitale reddingen.

EMKA helpt met drinkwatervoorziening

Vers water voor een Afrikaanse gemeenschap - om precies te zijn, voor de Vodzakpo Community in de plattelandsregio Volta in Ghana. In december 2021 werd hier met steun van EMKA een nieuwe dorpsput geboord - al de 2e gesponsorde door EMKA in Ghana (we berichtten in nummer 1/21). Voor ongeveer 500 mensen betekent dit een belangrijke stap voorwaarts in termen van gezondheid, levensonderhoud en voorzieningszekerheid. De waterputten zijn gebouwd door de YOU Foundation, een initiatief van UNESCO Speciaal Ambassadeur Dr. h. c. Ute-Henriette Ohoven. De stichting zet zich wereldwijd in voor onderwijs aan kinderen in nood. Daartoe behoort ook het veiligstellen van de watervoorziening, waaraan EMKA met grote inzet deelneemt. De groep neemt haar verantwoordelijkheid serieus en ondersteunt wereldwijd soortgelijke individuele projecten.