Skip to main content

Opschroefscharnier zonder scharnierpen

Een slimme aanvulling op EMKA's portfolio: Met het nu verkrijgbare opschroefscharnier bieden we onze klanten een slim alternatief voor conventionele scharnieren. Het hoogtepunt: het opschroefbare scharnier heeft geen gebruikelijke scharnierpen nodig...

Een slimme toevoeging aan EMKA's portfolio: Met het vanaf nu verkrijgbare opschroefscharnier bieden we onze klanten een slim alternatief voor conventionele scharnieren. Het hoogtepunt: het opschroefbare scharnier vereist geen gebruikelijke scharnierpen.

Enerzijds levert dit aanzienlijke kostenvoordelen op ten opzichte van conventionele opschroefscharnieren met scharnierpennen. Anderzijds maakt het ontwerp gereedschapsloze montage binnen enkele seconden mogelijk.

Daartoe worden de twee identieke scharnierhelften eerst in elkaar geschoven in de stand 270°. Vervolgens brengt de monteur de geassembleerde scharnierhelften in de beoogde 180°-positie. Beide helften zijn al stevig met elkaar verbonden, zelfs zonder scharnierpen.

In de stand 180° wordt het scharnier nu met verzonken schroeven op het beoogde toepassingsgebied bevestigd.

Afhankelijk van de behoefte van de klant levert EMKA het scharnier reeds voorgeassembleerd of als losse scharnierhelften voor de hierboven beschreven zelfmontage. Het designbeschermde scharnier is verkrijgbaar in drie verschillende maten: 60 x 60 mm (M8), 50 x 50 mm (M6) en 40 x 40 mm (M5). Klanten kunnen ook kiezen uit vier verschillende materialen en verschillende oppervlakken: Polyamide (spuitgieten van glasvezelversterkte kunststof), zink (spuitgietwerk, zwart gepoedercoat of verchroomd), aluminium (spuitgietwerk, zwart gepoedercoat of antraciet geanodiseerd) en roestvrij staal (verloren-was-gieten, geslepen of industrieel gepolijst).

Terwijl polyamide het meest kosteneffectieve materiaal is met een laag gewicht en een hoge stijfheid en hardheid, speelt zinkgietwerk in op zijn sterke punten met een hoge sterkte en duurzaamheid (weerstand tegen materiaalmoeheid). Het aluminium scharnier daarentegen scoort met zijn lage gewicht en extreme weerstand tegen corrosie en verwering. De roestvrijstalen versie biedt ook dat laatste. Het maakt ook indruk op klanten door zijn elegante uiterlijk en is qua materiaalkeuze bij uitstek geschikt voor roestvrijstalen kasten.