Skip to main content

Nieuw ontworpen hevelslot met verwisselbare sluitingen voor MPGAMMA

De Italiaanse fabrikant van schakelkasten MPGAMMA steunt bij de ontwikkeling van zijn producten op een mengeling van traditie en innovatie. Nu was het tijd om het ontwerp van zijn portefeuille aanzienlijk te moderniseren. Het omvangrijke project omvat ook de ontwikkeling van een nieuw sluitsysteem voor schakelkasten en omkastingen. Daarbij werden de vroeger gebruikte zwenksloten vervangen door speciaal ontworpen hevelsloten. Voor de ontwikkeling van het nieuwe systeem heeft MPGAMMA een beroep gedaan op de expertise van EMKA.

Het Italiaanse bedrijf MPGAMMA ontwerpt en produceert al bijna 25 jaar roestvaststalen kasten en omkastingen voor elektronische schakelpanelen. Dankzij zijn deskundigheid op het gebied van de constructie van roestvast staal heeft de producent sinds zijn oprichting een sleutelpositie in de industrie ingenomen en distribueert de onderneming zijn producten internationaal. Het distributienetwerk dat hieruit voortvloeit, stelt het Italiaanse bedrijf in staat een constante en geconsolideerde groei te realiseren. Naast zijn standaardassortiment speelt de producent ook in op verzoeken van klanten. MPGAMMA ontwerpt en produceert 70% van zijn gepersonaliseerde producten in samenwerking met zijn klanten.

MPGAMMA's doelsectoren zijn onder meer levensmiddelen, chemie en petrochemie, farmaceutica en cosmetica, maritiem, spoorwegen en telecommunicatie. In deze sectoren is een hoog niveau van hygiëne een basisvereiste. Daarom bouwt de Italiaanse fabrikant zijn kasten van RVS 304L en RVS 316L. Roestvast staal is hygiënisch en corrosiebestendig. Bovendien moeten de producten voldoen aan verschillende specificaties voor internationale distributie. Om aan deze normen te voldoen, werkt het bedrijf met een kwaliteitsmanagementsysteem volgens DIN EN ISO 9001:2015. Naast deze certificering door DNV-GL Italië, zijn alle producten ook getest en goedgekeurd door TÜV Süd en UL. Bovendien kunnen de beschermingsgraden IP66, IP67 en IP69K/IK10 worden gegarandeerd. Deze normen werden onder meer bereikt door een hoge mate van specialisatie in productietechnieken.

Kastontwerp voor de toekomst

Om qua uiterlijk en functie een nieuwe stap naar de toekomst te zetten, besloot de Italiaanse producent het ontwerp van zijn kasten aan te passen. Daartoe werd een uitgebreid project gelanceerd om de producten opnieuw te ontwerpen. Daarbij moest ook het afsluitsysteem van de kasten worden vervangen. Tot nu toe hadden de Italianen zwenksloten gebruikt. Dit systeem werkte met meervoudige vergrendeling en kon worden vergrendeld door een draaibeweging aan het slot. De deur sluit op meerdere vergrendelingspunten die flexibel op slechts één stang kunnen worden geplaatst. De verantwoordelijken van MPGAMMA besloten echter het vorige systeem te vervangen door een systeem met nieuwe hevelsloten, zodat de kasten sneller en soepeler konden worden geopend - met behoud van dezelfde veiligheid.

MPGAMMA vertrouwt op zijn lange-termijn partner EMKA

Voor de selectie en realisatie van het nieuwe sluitsysteem besloot MPGAMMA samen te werken met EMKA. De gecombineerde know-how van beide ondernemingen moest helpen bij de ontwikkeling van een nieuw handgreepsysteem. EMKA werkt al sinds de jaren 2000 succesvol samen met de Italiaanse kastenfabrikant. "In die tijd was MPGAMMA op zoek naar een leverancier met hoge voorraadniveaus en kwaliteitsnormen. Dat was het begin van onze samenwerking op lange termijn," verklaart Alessandro Donelasci, Managing Director van EMKA Italië.

In één jaar tijd ontwikkelden EMKA en MPGAMMA samen een nieuw hevelslot voor de portofolio van de Italiaanse onderneming. De eisen van de schakelkasten- en omkastingenfabrikant kwamen grotendeels overeen met EMKA's standaard hevelslot 1390. Er moesten echter ook enkele noodzakelijke aanpassingen worden gedaan om de hevel op de producten van MPGAMMA te kunnen monteren. In de eerste stap heeft EMKA het model aangepast aan de 25X150 en 25X68/14/68 gatenpatronen. "Deze maatregel stelde ons team voor een grote uitdaging, omdat alle interne onderdelen uit de standaard moesten worden overgenomen, maar de nieuwe bevestigingspunten alleen binnen het nieuwe gatenpatroon mochten worden geplaatst", legt Roman Jung, ontwerpingenieur projectontwikkeling mechanica bij EMKA, uit. Om deze specificaties te realiseren, werden het tandwiel en de hevelbehuizing zodanig gewijzigd dat het slot met behulp van een nieuwe bevestigingsplaat kan worden bevestigd door middel van in totaal vier opschroefbare koepels. Voor deze stap moesten ook enkele wijzigingen aan de geleideplaat worden aangebracht.

Bij het "herontwerpen" van het eigen produktassortiment had MPGAMMA echter ook een aanpassing van de individuele oplossing op het gebied van het design voor ogen. Daarom werden de grepen bovenaan ingekort en onderaan verlengd en werd de behuizing aan dit ontwerp aangepast. Deze wijzigingen waren nodig om een nieuwe schuifkap in de greep te integreren. Deze wordt bij EMKA Italië getamponeerd, vervolgens op de behuizing geklikt en extra vastgezet met een clip.

Voltooiing op schema ondanks pandemie

De ontwikkeling van een eigen hevelslot-oplossing voor MPGAMMA nam een jaar in beslag. Intussen ontstond bezorgdheid over de vraag of het tijdschema wel kon worden aangehouden in verband met de Coronapandemie. "Er waren kritieke fasen - de aanhoudende pandemie heeft de ontwikkeling van het project zeker niet geholpen," verklaart Alessandro Donelasci, terugkijkend op de ontwikkelingsfase. "Het goede bemiddelingswerk van EMKA Italië tussen MPGAMMA en de technische ontwikkelaars in Duitsland heeft er echter voor gezorgd dat we het resultaat binnen de planning hebben kunnen bereiken".

MPGAMMA is toekomstgericht met nieuwe hevelsloten

"De samenwerking met EMKA was voor dit project opnieuw succesvol en ongecompliceerd", zegt Paolo Corvi van MPGAMMA. "De experts uit Duitsland gingen op al onze wensen in en pasten de hevelsloten perfect aan op de gatenpatronen van de schakelkasten en behuizingen." Na de voltooiing van het project heeft MPGAMMA een leveringscontract met een looptijd van ten minste vijf jaar gesloten. Dit omvat een jaarlijkse levering van meer dan 2.500 hendelgrepen door de EMKA-groep.