Skip to main content

EMKA's platte zwenkgreep binnenkort ook in kleine uitvoering


EMKA heeft met de vlakke zwenkgreep een slimme nieuwe ontwikkeling op de markt gebracht. De clou van de oplossing: naast het zeer vlakke design kan het vergrendelingsmechanisme met behulp van verwisselbare modules in slechts enkele stappen worden verwisseld. De nieuwe handgreep verhoogt dus enerzijds de flexibiliteit voor de klant, maar anderzijds ook het veiligheidsniveau in gevaarlijke zones. Door de grote vraag breidt EMKA zijn portfolio nu uit met een kleine versie waarvoor dezelfde verwisselbare modules 1:1 kunnen worden gebruikt.

Twee zwenkgrepen - verschillende sluitingen als verwisselbare modules

Met name in gevaarlijke zones wordt meestal hoogwaardige sluittechniek gebruikt, maar de krukken steken vaak te ver uit de deur. EMKA's vlakke zwenkgreep staat slechts 9 mm op het kastoppervlak en is daarom ideaal voor ruimtes met smalle doorgangen, in vluchtwegen of voor designgerichte behuizingen. Maar naast veiligheid en design heeft EMKA ook aan installatiegemak gedacht en het mogelijk gemaakt om de betreffende vergrendeling aan de voorkant van de kast te vervangen - zonder tijdrovende demontage van de hele handgreep, maar door eenvoudig de twee onderste schroeven te verwijderen.

Deze eenvoudige wijziging van de module maakt de greep flexibel voor verschillende veiligheidsniveaus. De zwenkgreep kan dus worden gebruikt op alle gebieden waar verschillende veiligheidseisen gelden, onder andere in spoorwegvoertuigen, in de schakelkastbouw, op elektrische laadpalen en in de machine- en installatiebouw. Voor minder strenge veiligheidseisen kan de greep ook worden gecombineerd als eenpuntsvergrendeling met een eenvoudige veer en bediening.

De designgeoriënteerde zwenkgreep biedt vele voordelen ten opzichte van conventionele zwenkgrepen: Hij wordt buiten de afdichting geïnstalleerd en bevindt zich dus niet meer in de directe gevaren- of brandzone. Het voordeel hiervan is dat de eisen voor de zwenkgreep lager zijn en daarom van minder dure materialen kan worden gemaakt. Bovendien vermindert het vlakke ontwerp het risico dat mensen er achter blijven haken en zich verwonden.

Thomas Dettmar, projectingenieur bij EMKA legt uit: "Het ontwerp is niet alleen extreem plat, maar ook ontworpen voor hoge draaimomenten. Hierdoor is hij uniek wat betreft zijn totale afmetingen en sterkte, en wat betreft zijn combinatie van vlakke vormgeving en stabiliteit, en biedt hij grote voordelen ten opzichte van de bestaande producten van de concurrentie". Indien speciale veiligheidseisen worden gesteld, is een DIN- of KABA-cilinder mogelijk en zelfs en een stangenvergrendeling voor aansluiting op een multipuntsluitsysteem.

Daarbij maakt EMKA de greep van hoogwaardig spuitgietzink. Ook werd de de schok- en trillingstest volgens DIN 61373 glansrijk doorstaan. Beschermingsklasse IPX6 (bescherming tegen sterke waterstralen en tijdelijke overstroming) werd ook gehaald.

Kleine versie met verwisselbare module direct onder de handgreep.

Waarschijnlijk in het 4e kwartaal van 2021, uiterlijk in het 1e kwartaal van 2022, krijgt de EMKA zwenkgrepenfamilie weer een aanwinst. De kleine versie van de platte zwenkgreep is ongeveer half zo groot, maar toch kunnen dezelfde verwisselbare onderdelen worden gebruikt. EMKA is van plan de kleine greep in twee versies aan te bieden: een voor 90-graden opening met sluitlip en een voor 180-graden opening met draai-span-functie.

Voor de variant met 90 graden opening is ook de combinatie met stangenaandrijving voor meerpuntsvergrendeling mogelijk. EMKA biedt de versie met draai-span-functie met een uniek kleine inbouwruimte in vergelijking met de concurrentie en een hoge vergrendelingsveiligheid, dankzij DIN en KABA cilinders. De kleine, platte zwenkgreep is aantrekkelijk voor vele denkbare toepassingen, waaronder laadpalen.

Productbeschrijving/productvoordelen

  • Extreem plat ontwerp
  • Eenvoudig verwisselen van modules (sluitmiddel inzetstuk) aan de voorzijde
  • Modules voor profiel halfcilinders, KABA en ronde cilinders en bedieningen
  • Geschikt voor standaard uitsparingen
  • Zwenkgreep complet voorgemonteerd
  • Permanente magneet houdt het cilinderdeksel op zijn plaats
  • Geïntegreerde krasbescherming voorkomt beschadiging van het oppervlak (greep/behuizing)
  • Zwenkgreep, componenten en adapter voor sluitlip gemaakt van zamak
  • Met succes getest op meer dan 10.000 cycli (ca. belasting 10 N)
  • Voldoet aan beschermingsklasse IPX6
  • Octrooi aangevraagd
  • Programma 2225