Skip to main content

200.000 EMKA-scharnieren zorgen voor hygiënische beschermwanden voor kassa's


Naleving van hygiënemaatregelen is een topprioriteit bij de Corona-pandemie. Vooral in de detailhandel, waar flexibele hygiënische beschermingswanden bij kassa's sinds het begin van de pandemie klanten en medewerkers beschermen. De fabrikant van de kassa's, ITAB Harr, heeft nu voor hygiënebescherming in alle winkels van zijn klanten acrylglas-schermen geplaatst . Het bedrijf vertrouwt op uitneembare 180° opschroefscharnieren van EMKA om de beschermwanden te bevestigen. Eind augustus werden 200.000 scharnieren gebruikt bij ongeveer 14.000 kassa's in Duitse winkels van Europa's grootste discounter.

SUCCESVERHAAL: DE RETAIL VERTROUWT OP COVID-19-BESCHERMINGSSYSTEMEN VAN ITAB HARR

De Corona-pandemie heeft de winkelervaring in supermarkten veranderd. Er zijn veel nieuwe regels, aanbevelingen en voorschriften voor hygiënebewust en veilig winkelen ontstaan. De maatregelen variëren van toegangsbeperkingen en afstandsmarkeringen op de vloer tot hygiënische beschermingswanden bij de kassa's. Vooral de hygiënische beschermingswanden beschermen klanten en medewerkers tegen druppelbesmetting met Sars-CoV-2 infectie.

Dit was ook de vereiste voor Europa's grootste discounterwinkels in Duitsland: het bedrijf beschreef de behoefte aan geschikte hygiënebeschermingswanden aan zijn partner ITAB Harr, een fabrikant van kassa's en winkelinrichtingen. Bij het zoeken naar een verbindingselement voor de gepresenteerde oplossing, een systeem bestaande uit meerdere acrylglaselementen, viel de keuze op de scharnier- en vergrendelingsexperts van EMKA. De wereldmarktleider op het gebied van sluitingsoplossingen werkt al jaren samen met ITAB Harr.

Oplossing overtuigt door eenvoudige demontage

De belangrijkste vereiste voor het EMKA-oplossingsconcept was dat het systeem eenvoudig kon worden gedemonteerd. Enerzijds moeten de armaturen de afzonderlijke segmenten van de hygiënische beschermwanden van acrylglas stevig verbinden; anderzijds moeten ze gemakkelijk los te koppelen zijn - indien mogelijk ook door het kassapersoneel - bijvoorbeeld in een tijd waarin er minder besmetting is, zoals in de zomer. De uitneembare 180° opschroefscharnieren 1056-U55 en 1056-U56, bestaande uit twee scharnierhelften van spuitgietzink, een zwarte polyamide schijf en een scharnierpen van roestvrij staal, waren overtuigend. Deze scharnieren zijn al toegepast op de toegangsdeuren van de kassa's in de betreffende winkels en hebben zich daardoor al jaren bewezen in gebruik.

200.000 scharnieren geleverd in de kortst mogelijke tijd

Na de eerste aanvraag en orderplaatsing in juni 2020 overtuigde EMKA met korte reactietijden en hoge productiediepte: de grote order voor 200.000 scharnieren werd in slechts tien weken voltooid, inclusief de productie op de Bosnische site in Goražde en levering. Al sinds eind augustus zijn 14.000 kassa's in de discounterwinkels voorzien van de hygiënische beschermingswanden met EMKA-scharnieren als verbindingselementen. Per kassa worden nu in totaal 14 scharnieren per hygiënewand toegepast. Ze zorgen ervoor dat het systeem zeer eenvoudig te demonteren is en dat medewerkers indien nodig eenvoudig losse segmenten kunnen losmaken.