Skip to main content

Beveiliging van datacenters

Eerdere toepassingen van het "Agent E Wireless" systeem zijn geïnstalleerd in datacenters van prestigieuze operators, variërend van banken tot energieleveranciers, en dus in vitale infrastructuren. Het beproefde draadloze sluitsysteem maakt nu echter zijn debuut in een omgebouwde bunker voor civiele bescherming, het Stollen Luzern Data Centre. Voor het eerst wordt de oplossing van EMKA op verzoek van de klant gecombineerd met een irisscanner.

"Open je ogen wijd" voordat je de civiele verdedigingsbunker van Luzern binnengaat

Welke toegevoegde waarde kan een verouderd bunkercomplex in deze tijd nog bieden? Dat was de vraag die energie wasser luzern (ewl) zichzelf stelde - toen we het hadden over de oude civiele verdedigingsbunker op de heuvel Wartegg bij Luzern. Het antwoord: Hier bouwde de energiedienstverlener een van de meest geavanceerde datacenters van Zwitserland. Vandaag de dag beschikt het Stollen Lucerne Data Centre over vijf grote tunnels, elk met een oppervlakte van 200 vierkante meter voor de hardware van IT-systemen. Daarnaast zijn er acht extra tunnels, Private Rooms genaamd, elk met een oppervlakte van 50 tot 100 vierkante meter voor IT-systeemhardware. De CO2-neutrale faciliteit, geëxploiteerd door ewl Rechenzentrum AG, combineert state-of-the-art technologie met duurzaamheid en een optimale aansluiting op de communicatie- en energienetwerken.

Datacenters gebruiken firewalls en complexe encryptieoplossingen om gegevens die op locatie zijn opgeslagen te beschermen tegen ongeautoriseerde digitale toegang. Dezelfde mate van beveiliging moet worden toegepast op fysieke toegang. Het Stollen Luzern Data Centre biedt al een hoge veiligheidsstandaard vanwege de ondergrondse locatie. Daarnaast willen de exploitanten de mogelijkheid hebben om de activiteiten van elk individu op elk moment in de verschillende delen van het datacenter te controleren. Omdat de faciliteit servers van verschillende bedrijven bevat, moeten individuele racks onafhankelijk worden beveiligd. Om een superieur resultaat te garanderen, zocht ewl Rechenzentrum AG al tijdens de vroege planningsfasen van het project naar geschikte oplossingen. Naast stabiele serverracks werd ook de nadruk gelegd op een betrouwbare sluitoplossing.

 

Draadloos sluitsysteem met een irisscanner upgrade

ewl Rechenzentrum AG had een gedetailleerd plan voor het geavanceerde sluitsysteem in de bunker. De biometrische toegangscontrole moest veilig zijn en de draadloze communicatie met het rek en de database moest naadloos zijn, met een snelle en eenvoudige installatie. Tijdens de zoektocht naar een geschikte leverancier nam ewl Rechenzentrum AG al in een vroeg stadium contact op met EMKA. Het "Agent E Wireless" systeem voldeed precies aan de criteria. Door gebruik te maken van een combinatie van elektromechanische handgrepen, software en draadloze technologie, biedt het beveiligingssysteem geïndividualiseerde toegang tot alle kasten en houdt het permanent toezicht op de openings- en sluitingsprocessen. Bovendien kunnen de handgrepen eenvoudig en snel worden aangepast aan kasten van verschillende fabrikanten. Dit systeem was al getest en succesvol gebleken bij soortgelijke projecten in Zwitserland. ewl Rechenzentrum AG hechtte bijzonder veel belang aan een biometrisch systeem dat de toegang tot de serverkasten regelt. Normaal gesproken biedt EMKA authenticatie met een RFID-kaart en Agent E. In dit geval was er een unieke eis die vroeg om een irisscanner die de serverkasten op afstand kan openen. Omdat het oogprofiel niet kan worden verward, biedt deze authenticatiemethode maximale veiligheid.

Het Zwitserse bedrijf Touchless Biometric Systems AG (TBS) leverde precies het juiste systeem voor dit project. Om de toegang te beheren slaan alle bevoegde personen en het personeel in het computercentrum een scan van hun iris op in de database. Het individuele patroon van de iris wordt vervolgens gecodeerd en beveiligd tegen misbruik. Om de gewenste serverkast te openen, moet het personeel of de klant in het datacentrum de irisscanner gebruiken om zich te identificeren. De scanner stuurt de gegevens naar de database en evalueert de informatie aan de hand van de reeds bestaande patronen en het autorisatieprofiel. Alle geautoriseerde rekdeuren worden nu getoond en kunnen worden geselecteerd op een display. De geselecteerde handgrepen worden doorgestuurd naar de besturingseenheid van het EMKA systeem en van daaruit wordt de activering draadloos geactiveerd. Tegelijkertijd ontvangt ewl Rechenzentrum AG actuele informatie over de server rack deuren. Door de gepersonaliseerde toegangscontrole tot op kastniveau maakt Agent E een duidelijke logging en tracing mogelijk. Het hele systeem bestaat dus niet alleen uit een irisscanner en elektromechanische handgrepen, maar omvat ook database-gebaseerde besturingssoftware en krachtige modules.