Skip to main content

Draai-span-sluiting als systeem: één slot, meervoudige vergrendeling


Gebruikers van draai-span-sloten weten: zodra de deur of klep op meerdere punten moet worden vergrendeld, zijn bij het afsluiten meerdere sloten nodig. Met het nieuwe EMKA-draai-span-vergrendelingssysteem behoort deze doorgaans vervelende procedure tot het verleden. Met een innovatieve meerpuntssluiting in modulair formaat heeft EMKA het sluitcomfort aanzienlijk verhoogd - en dat met variabele positionering van de afzonderlijke sluitpunten en de keuze van de sluitmiddelen, bijvoorbeeld zwenkgreep, hevelslot of een kwartslagslot.

Makkelijker afsluiten van schakelkasten en kleppen

Gebruikers zijn bekend met deze situatie: Om een ​​deur op de schakelkast met druk van een afdichting af te sluiten, is vaak extra fysieke inspanning - handen, knieën en / of voeten - nodig. Het doel van de EMKA-ingenieurs was daarom om een ​​makkelijk slot voor kastdeuren te ontwikkelen dat enerzijds op meerdere punten veilig vergrendelt door een enkele hendel of slot te bedienen en anderzijds extra fysieke activiteit overbodig maakt.

EMKA heeft zo'n draai-span-slot-systeem ontwikkeld met meerpuntsvergrendeling in een flexibel aanpasbare opstelling. In deze vorm, tot dusver uniek op de markt, zijn alle vergrendelingspunten verbonden met slechts één doorlopende stang. Er is een geschikte stanggeleiding ontwikkeld en een hoekoverbrenging van 90 graden, die extra horizontale vergrendelingspunten mogelijk maakt.

Aanzienlijk hogere compressiebeweging

Het nieuwe draai-span-sluitsysteem van EMKA bestaat uit beproefde onderdelen zoals slot, drijfstang, stangaandrijving, optionele roltong en oploophelling, evenals nieuw ontwikkelde onderdelen zoals vergrendelingspunt met draai-span-functie, hoekaandrijving en stanggeleiding. Het sluitsysteem biedt een grote verscheidenheid aan combinaties die, afhankelijk van de toepassing, de optimale oplossing op het gebied van meerpuntssluitingen mogelijk maken. De systeemgerelateerde compressiebeweging, die meestal 6 tot 7 mm is, wat in de industrie gebruikelijk is, kan door middel van een roltong en oploophelling worden vergroot tot maximaal 18 mm.

De ingenieurs van EMKA hebben ook rekening gehouden met materiaalbescherming: dankzij de plastic roltong wordt de sluitkracht verminderd en kan de kastdeur voorzichtig en zonder lakschade te veroorzaken worden gesloten. Beproefde materialen zoals gietzink, staal en glasvezelversterkte kunststoffen bieden een optimale materiaalmix, ook vanuit economisch oogpunt. De vergrendelingsas is flexibel ontworpen en kan dankzij de talrijke varianten binnen het uitgebreide EMKA-assortiment nagenoeg naar wens worden aangepast, wat ook een volledige flexibiliteit biedt op het gebied van deurdikte. Indien nodig kan er ook een veiligheidspal worden aangebracht zodat het toepassingsgebied van het nieuwe sluitsysteem nog breder wordt.

Markus Schmitz, lid van de pre-development staff van het EMKA Technology Center, vat samen: “Met het draai-span-slot als een systeem zijn we erin geslaagd om gemak, flexibiliteit en compressiedruk te harmoniseren. Of het nu gaat om een zwennkgreep, kwartslagslot of een klimaatgreep - het sluitpad vereist slechts een draai- en hefbeweging van 90 graden in plaats van de 180 graden wat gebruikelijk is op de markt.

Het systeem is daardoor geschikt voor al die toepassingen waar grotere deuren en kleppen met hoge afdichtingsdruk gesloten moeten worden ”.