Skip to main content

Tecnolimit en EMKA maken dataverkeer veilig in Nederland


Snel internet voor iedereen. Terwijl Duitse politici nog discussiëren over de haalbaarheid, is surfen op het glasvezelnetwerk in Nederland bijna een grondrecht. Sinds 2018 werkt de gebiedsdekkende hogesnelheidsverbinding onder het motto "fibre to the home/fibre to the desk". De benodigde infrastructuur is al lang in aanbouw en stroomt in enkele honderden telecommunicatiekasten, die verspreid over heel Nederland langs de weg staan. Het Nederlandse bedrijf Tecnolimit uit Heusden is verantwoordelijk voor het ontwerp en de montage. In de technologie die in deze schakelkasten is ingebouwd, zijn vergrendelingsoplossingen van EMKA verwerkt - en om de fysieke veiligheid van de kasten te garanderen, is de juiste greeptechnologie nodig.

VEILIGE SLUITSYSTEMEN VOOR HONDERDEN BUITENKASTEN IN NEDERLAND

Wanneer u over de Duits-Nederlandse grens Nederland binnenrijdt, kent u het gevoel: Hoewel de maximumsnelheid plotseling wordt teruggebracht tot 130 km/u, heb je als automobilist toch een duidelijk gevoel dat het verkeer vlotter stroomt. Op de informatiesnelweg daarentegen is dit niet alleen maar een gevoel: In Nederland zijn glasvezelverbindingen al lang standaard, terwijl in Duitsland veel huishoudens en bedrijven nog steeds worden afgeremd. De glasvezelverbindingen worden mogelijk gemaakt door de Nederlandse wetgeving die huishoudens en bedrijven de aansluiting op het snelle glasvezelnetwerk garandeert. Sinds deze wet van kracht is, draait de verbinding op volle toeren. Als gevolg hiervan zijn er steeds meer moderne schakel- en telecommunicatiekasten in de bermen verschenen. In deze kasten bevindt zich de bedrading en vindt de uiteindelijke doortrekking van het glasvezelnetwerk naar de huishoudens (fibre to the home) of bedrijven (fibre to the desk) plaats. De taak van het Nederlandse IT-systeemhuis Tecnolimit - dat de opdracht van een Nederlandse telecomaanbieder heeft gekregen vanwege de innovatieve, kant-en-klare oplossing van het bedrijf - is om de ontwikkeling en installatie van deze kasten zo eenvoudig, snel, veilig en betrouwbaar mogelijk te beheersen.

Tecnolimit heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een zeer kundig bedrijf op het gebied van behuizingstechniek tot een systeemhuis dat complete systemen integreert in diverse kasten voor ICT en industriële toepassingen. Of het nu gaat om IT-racks, server- of besturingskasten - zowel voor buiten- als binnentoepassingen - maar ook om ventilatoren of luchtbehandelingssystemen: De experts zijn flexibel en kunnen snel inspelen op specifieke klantwensen zonder hun toevlucht te nemen tot standaardoplossingen. Hierdoor is Tecnolimit uitgegroeid tot een bekende speler in de Benelux. Tecnolimit schakelkasten worden volledig geassembleerd en voorzien van voeding, bekabeling, koeling en/of verwarming, UPS, accu's en beheersystemen, alsmede overspanningsbeveiliging; kortom: turnkey en alles uit één hand. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de ingebouwde kastinfrastructuur 365 dagen, 24 uur zonder onderbreking werkt.

EMKA vergrendelingsmechanismen voorkomen vandalisme van buitenaf

Door de hoeveelheid gegevens en de relatief gemakkelijke manier om de verbindingen in de kast af te tappen, maakt dit de met het internet verbonden schakelkasten aantrekkelijk voor saboteurs en hackers. Zelfs opzettelijke beschadiging door vandalisme is aan de orde van de dag. Daarom is het vergrendelingsmechanisme van deze kasten, meestal een enkelvoudige hendel, van bijzonder belang. De eisen van de klant waren duidelijk: Enerzijds moet de hendel mechanisch stabiel zijn; anderzijds moeten de sluitingen elektronisch bewaakt worden, zodat bij een ongeoorloofde opening een alarm in de betreffende centrale wordt ontvangen. Deze eisen maakten duidelijk dat conventionele vergrendelingstechniek geen optie is. Voordat kabels in een behuizing kunnen worden afgetapt, moeten aanvallers de kast aan de wegkant openen, en wel snel en stil. EMKA Beschlagteile GmbH uit Velbert, Duitsland, zorgt ervoor dat dit niet gebeurt, en de aanvaller het breekijzer al bij de zwenkhevel beschadigt. EMKA is een van de pioniers op het gebied van vergrendelingstechniek. Het bedrijf staat bekend om uiterst robuuste en duurzame zwenkgrepen die toch gemakkelijk te bedienen zijn. Tecnolimit had voor haar besturingskasten een oplossing nodig die ver van de standaard ligt. Er moest onder andere een aparte kaartlezer worden geïntegreerd om de elektronische, geautoriseerde toegangsautorisatie te kunnen uitvoeren. Tecnolimit en EMKA werken al vele jaren samen op het gebied van vergrendelingstechniek. Tecnolimit's algemeen directeur Theo de Winter twijfelde dan ook niet aan de competentie van EMKA om de klassieke elektronische zwenkhevel verder te ontwikkelen, zodat alleen met een ID-kaart de kast kan worden geopend.  
"We moesten bij dit project vanaf nul beginnen. Standaard was geen optie, noch in onze kastsystemen, noch in de sluitmechanisme-technologie", legt Theo de Winter uit. "Maar omdat we EMKA in de loop der jaren zijn gaan waarderen als een even flexibele partner met een grote ontwikkelingsdeskundigheid, waren we er zeker van dat we snel een passend ontwerp zouden krijgen voor de elektronisch ontwikkelde zwenkgreep."

Bewaking met Keyprocessor

De uitdaging voor EMKA bestond er dan ook in de handgreep verder te ontwikkelen volgens de nieuwe technische vereisten en tegelijk zijn robuustheid te behouden om fysieke aanvallen af te weren. In het algemeen kan een onderscheid worden gemaakt tussen elektromechanische sluitingen (handgrepen/sloten) en complete systeemoplossingen (voor toegangscontrole en kastbewaking). Bij systeemoplossingen speelt traceerbaarheid een essentiële rol. De in de centrale geïnstalleerde software moet kunnen nagaan op welk tijdstip iemand heeft geprobeerd de kast of behuizing te openen en of deze persoon daartoe bevoegd was of niet. In het geval van het EMKA Tecnolimit-project in Nederland wordt deze software geleverd door het gerenommeerde Nederlandse bedrijf Keyprocessor uit Amsterdam. Bij gebruik van deze software kunnen alle toegangsautorisaties worden gecontroleerd en kan elk openings- en sluitingsproces worden gedocumenteerd. De gecontroleerde toegang voor bevoegde personen tot serverracks kan op verschillende manieren worden gerealiseerd; bij de Tecnolimit kasten is de autorisatie contactloos. Zwenkgreep, lezer en beheersysteem werken samen zodat de gebruiker zich via RFID-kaart eenduidig kan identificeren. Meerdere duizenden sluitsystemen kunnen op deze manier in hetzelfde draadloze systeem worden beheerd.

Project voltooid tegen 2021

Het tijdschema voor het gehele project was uiterst krap, zodat EMKA na opdracht van Tecnolimit slechts enkele maanden de tijd had om de zwenkgreep op basis van de nieuwe eisen te optimaliseren en te vervaardigen. Dit is echter probleemloos verlopen, zodat de installatie van de ca. 500 besturingskasten met ca. 1500 EMKA zwenkgrepen door Tecnolimit kon worden gestart. Hieraan wordt sinds vorig jaar gewerkt. Het doel is om in 2021 alle kasten in heel Nederland geïnstalleerd te hebben.

Ramon Philippo, Managing Director van EMKA Benelux, vat samen: "Het project met Tecnolimit toont aan dat onze oplossing weliswaar slechts een klein onderdeel is van het geheel, maar wel een zeer doorslaggevende. De fysieke beveiliging van telecommunicatiebehuizingen staat en valt met onze zwenkgreep. Snel inspelen op nieuwe eisen en toch een hoge kwaliteit leveren voor maximale veiligheid was onze uitdaging. De driehoek Tecnolimit - EMKA -Keyprocessor heeft hier naar mijn mening zeer goed gewerkt".
Tecnolimit CEO Theo de Winter trekt een voorbarige conclusie: "Van ontwerp, via testen en certificering tot installatie - dit project moet uit één hand komen, en die uitdaging zijn we graag aangegaan. Zelfs het transport naar de betreffende locaties wordt door ons gecoördineerd, zodat we transportschade kunnen uitsluiten. Het feit dat we met EMKA een betrouwbare partner hebben, wiens expertise we al vele jaren kennen en waarderen, helpt ons ook om de strakke planning tijdig te halen. Fibre to the home en fibre to the desk zijn nu een realiteit in Nederland - en op de meest veilige manier."