Skip to main content

Sluitsystemen voor grote schakelkasten

De basisregel voor alle schakelkasten is dat de componenten binnenin, met name de gevoelige elektronische componenten, moeten worden beschermd. Er zijn echter aanzienlijke verschillen, vooral wat de gebruikte afsluitsystemen betreft. Wanneer aan speciale eisen van de klant moet worden voldaan, bereiken gestandaardiseerde afsluitsystemen soms hun grenzen. Hier bieden op maat gemaakte afsluitsystemen wel de juiste oplossing.

Schakelkasten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en uitvoeringen. Als enkele kast, rijenkast of kast met dubbele deuren, zowel voor binnenshuis als buitenshuis. De omgevingsfactoren en de respectieve eisen hebben een sterke invloed op de keuze van de materialen en het uiteindelijke ontwerp van de kast. De omkasting alleen biedt echter onvoldoende bescherming voor de interne componenten en hun elektronica. De vergrendelings- en scharnieroplossing is veel belangrijker; zij moet de kastdeur goed afsluiten en zo nodig bestand zijn tegen hoge druk of aan andere veiligheidseisen voldoen. Voor het vinden van het juiste slot en scharnier zijn ook de omgevingsinvloeden en de locatie van doorslaggevend belang. Worden omkastingen van kunststof en gepoedercoat staal meestal buitenshuis gebruikt, dan is roestvast staal het materiaal bij uitstek voor zeer speciale toepassingen. Dienovereenkomstig zijn sloten en scharnieren van dezelfde materialen geschikt. Bovendien moet bij gebruik buitenshuis wellicht worden voldaan aan hoge eisen inzake dichtheid en inbraakbestendigheid, bijvoorbeeld de IP65-beschermingsklasse en veiligheidsnormen volgens weerstandsklassen.

Als wereldmarktleider voor afsluitsystemen voor schakel- en besturingskasten put EMKA uit een breed scala van verschillende grondstoffen. Dit stelt ons in staat om telkens voor de sloten, scharnieren en afdichtingen de juiste materialen in te zetten die passen bij de geldende omstandigheden. Zo voldoen wij optimaal aan de eisen op het gebied van sterkte, functionaliteit en kosteneffectiviteit. Op deze manier komen ongeveer 1,2 miljoen productvarianten samen in de afsluittechniek voor schakelkasten.

Conventionele sluitsystemen met uitbreidingsmogelijkheden

Bij het ontwerpen van schakelkasten wordt onderscheid gemaakt tussen sluitingen binnen en buiten de deurafdichting. Sluitingen binnen de deurafdichting worden geïnstalleerd op binnendeuren en vaak buiten. Hier wordt bijvoorbeeld een zwenkgreep op de deur gemonteerd, die twee vergrendelingsstangen aan de binnenzijde van de deur aandrijft - hetzij via een stangenslot, hetzij via stangenbediening. Deze driepuntsvergrendeling drukt de deurafdichting samen en zorgt voor een veilige sluiting. EMKA heeft een uniek roterend draai-span-sluitsysteem ontwikkeld met meervoudige vergrendeling voor sluitingen aan de binnenzijde van de deurafdichting. Met een draaibeweging van slechts 90° - meestal 180° - van het draai-span-slot sluit de deur daardoor op meerdere vergrendelingspunten die flexibel op slechts één stang kunnen worden geplaatst. De verticaal verdeelde vergrendelingspunten kunnen met een speciaal ontwikkelde hoekomleiding worden uitgebreid tot nog meer horizontale punten. De compressieslag van dit innovatieve meerpuntsvergrendelingssysteem kan oplopen tot 18 mm, vergeleken met de standaardslag van 6 mm. Hierdoor wordt de deur gelijkmatig en omtreksgewijs in de deurafdichting getrokken en ook bij hoge inwendige druk betrouwbaar vastgezet. De draai-span-functie voorkomt dat de deur openspringt en maakt drukontlasting mogelijk.

Als het slot buiten de afdichting moet worden geplaatst, zodat bijvoorbeeld geen onderdelen in het inwendige van de kast uitsteken, worden de sluitstangen aan de binnenzijde van de deur in gemonteerde sluitpunten op het deurframe geduwd terwijl de deur gesloten is met behulp van een zwenk- of hevelgreep. Afgeschuinde inkepingen op de sluitstangen zorgen voor de nodige contactdruk van de deur. Ook hier kan een hoekomleiding extra horizontale sluitpunten creëren.

Elektronische sluitsystemen

Naast conventionele sluitsystemen is er steeds meer vraag naar elektronische sluitsystemen. Ook hier biedt EMKA een compleet assortiment - van elektromechanische outdoor sloten voor actieve en passieve omkastingen tot elektronische sloten voor schakelkasten en zeer innovatieve oplossingen voor datacenters die helemaal geen bedrading vereisen. Voor de hoogste veiligheidseisen met AES-256 bit encryptie voor toegangscontrole tot meldkamerbewaking heeft EMKA daarom de Agent E zwenkgreep ontwikkeld. De smartphone- of PC-gebaseerde softwareproducten verbinden de sluitsystemen tot complete online toegangscontrolesystemen.

In de schakelkastbouw worden steeds hogere veiligheidseisen gesteld aan het sluitmechanisme. Zo realiseerden wij voor buitenkasten van het Nederlandse Telecom specialist Tecnolimit een zwenkgreep met weerstandsklasse RC2 die eenvoudig te bedienen is en elektronisch kan worden bewaakt. De kast kan alleen worden geopend door bevoegde personen die een RFID-kaart gebruiken. De zwenkgreep biedt dus een veilige bescherming tegen toegang door onbevoegden. Dit voorbeeld laat zien: Voor speciale eisen is het standaardslot niet voldoende. In principe biedt EMKA met zijn uitgebreide modulaire productassortiment al veel mogelijkheden voor het ontwerpen van sloten. Maar soms moeten standaardonderdelen worden aangepast of moeten er zelfs volledig maatwerk voor de klant worden gevonden. Het ontwerp en de ontwikkeling van deze unieke specials behoren tot de belangrijkste activiteiten van EMKA. Deze speciale eisen worden tot product ontwikkeld in het eigen technologiecentrum in Wuppertal.

Scharnieren en afdichtingen als essentiële onderdelen van een systeem

Niet alleen de sloten van een schakelkast, maar ook de scharnieren en afdichtingen hebben direct invloed op de stabiliteit, esthetiek en functionaliteit van de schakelkast. Het eerste criterium voor de keuze van een scharnier is de positie van de deur - of het een binnen- of buitendeur is. Het gewicht, de afmetingen en het materiaal van de deur, alsmede de openingshoek zijn belangrijke bepalende factoren. Andere factoren zijn de inbouwsituatie, d.w.z. of het scharnier wordt vastgeschroefd of gelast, zichtbaar, verborgen of geheel onzichtbaar. Er is keuze uit verschillende materialen: van kunststof tot gegoten zink, staal en roestvast staal tot gegoten aluminium.

De afdichting tussen de deur en de omkasting is eveneens een belangrijk onderdeel van de kast. Hier zijn de omgevingsinvloeden en de eisen aan de dichtheid de beslissende parameters voor de juiste keuze. EMKA produceert rubberprofielen van hoge kwaliteit in haar eigen productiefaciliteiten. Zelfklemmende elastomeer afdichtingen zijn ideaal voor het afdichten van kieren en voor het compenseren van fabricagetoleranties. Individueel van ontwerp en aanpasbaar aan chemische invloeden door middel van materiaalvarianten, voldoen zij aan klantspecifieke eigenschappen en zijn zij vervangbaar in geval van service.

Sluitsystemen van één enkele bron

Het is voordelig als het gehele sluitsysteem - d.w.z. slot, scharnier en afdichting - van één enkele bron afkomstig is. De klant heeft slechts één contactpersoon om deze belangrijke onderdelen optimaal op het ontwerp van de kast af te stemmen. Voor sluitsystemen buiten de afdichting kunnen onderdelen zoals het scharnier en de slothouders dan zo worden gekozen dat de gatenpatronen identiek zijn. De deur kan dus zowel rechtsdraaiend als linksdraaiend worden gemonteerd. Bovendien moeten de onderdelen van de sluitsystemen buiten de deurafdichting zo worden ontworpen dat zij zowel in de diepte als in de breedte ruimtebesparend zijn om de inbouwruimte zo klein mogelijk te houden. Dit vergroot de binnenwerkse breedte van de kastbehuizing.