Skip to main content

Slim slot management voor SICHERT-buitenkasten


Een intelligente alles-in-één-oplossing bestaande uit sluittechniek en buitenbehuizing was het doel van de gezamenlijke ontwikkeling door SICHERT en EMKA. Het is de bedoeling om het beheer van fysieke sleutels te vervangen door een digitaal hulpmiddel en zo veiligheid en centrale bewaking in één systeem te combineren. Probleem opgelost: De elektronische zwenkgrepen van EMKA maken de mechanische vergrendeling van verdeelkasten zonder fysieke sleutel mogelijk als onderdeel van de KeyLoS-oplossing.

Intelligente systeemoplossing voor complexe infrastructuur

SICHERT, opgericht in 1923 en gevestigd in Berlijn, produceert buiten- en multifunctionele behuizingen voor heel Duitsland. De fabrikant staat voor de ontwikkeling van slimme behuizingen die individueel op de klant zijn afgestemd. Met meer dan 400.000 buitenbehuizingen in gebruik alleen al in Duitsland, is SICHERT marktleider en geldt als dé specialist voor kabelverdeelframes (KVF), multifunctionele behuizingen (MFB), pop-systemen en glasvezelnetwerkverdelers. Eén aandachtspunt is het vaststellen van toekomstgerichte markttrends zoals de aanleg van glasvezel-, 5-G- en LoRa-netwerken voor de infrastructuur van toekomstige slimme steden.

 

Een van de grootste digitale uitdagingen in Duitsland is nog steeds de landelijke aansluiting van bedrijven en huishoudens op het glasvezelnet. Deze taak wordt samengevat onder de term fibre to the home (FTTH). Het doel is te zorgen voor snelle datasnelheden voor consumenten en bedrijven op de lange termijn. Snel internet en storingsvrije telefonie: daarvoor zorgen weer schakelkasten voor buiten of multifunctionele behuizingen.

Zij maken deel uit van een belangrijke infrastructuur: hun netwerk bestrijkt telecommunicatie - telefoon, internet en TV voor individuele huishoudens - in grote gebieden. De fysieke infrastructuur die daarvoor nodig is, bestaat uit een digitaal netwerk van knooppunten. Om preciezer te zijn, belangrijke locaties zoals datacenters, PoP's en buitenbehuizingen in het veld.

 

Het onderhoud hangt af van de bescherming van de behuizing

Met de serie "Fiber Connection Cabinet" (FCC) richt SICHERT zich op de uitbreiding van FTTH-netwerken. De onderneming heeft zes beschikbare behuizingsafmetingen ontwikkeld voor voorgemonteerde verdelers van glasvezelnetwerken: een uniforme serie voor elke uitbreiding met slechts één systeem. KeyLoS is dus een onafhankelijk product dat in alle soorten behuizingen kan worden gebruikt - zelfs in infrastructuren zoals serverkasten, waarvoor EMKA ook slimme zwenkgrepen produceert.

Het idee achter KeyLoS is ontstaan uit een fundamenteel probleem: omdat het onderhoud van distributiekasten sterk afhankelijk is van de beveiliging ervan. Ook tegen gevaren zoals vandalisme en schade veroorzaakt door ongelukken, onweer of overstromingen. Het beheer van de bijbehorende fysieke sleutels is van cruciaal belang. Dit is ingewikkeld voor zowel het personeel als de dienstverleners en leidt keer op keer tot problemen. Toezicht op de omheiningen vindt in feite helemaal niet plaats en vormt een enorm veiligheidsprobleem voor de kritieke infrastructuur. Dit toezicht is ook zeer arbeidsintensief en kostbaar en kan dus een grote uitdaging vormen voor de exploitant.

KeyLoS combineert knowhow van beide werelden

Om dit probleem te tackelen en de toegang te beheersen, hebben SICHERT en EMKA hun know-how gebundeld - het resultaat van vele jaren goede samenwerking tussen de twee partners. EMKA is al een tiental jaren een traditionele leverancier van zwenkgrepen en sluitsystemen voor SICHERT behuizingen. SICHERT was op zoek naar een slimme oplossing voor het beheer van alle locaties in het netwerk en voor beveiligd toegangsbeheer. De ontwikkeling was gebaseerd op het idee om de vergrendelingstechnologie van EMKA te combineren met de behuizingen van SICHERT om zo de veiligheid van de buitenbehuizingen te verhogen zonder het bedieningsgemak en de look & feel te verwaarlozen.

Het resultaat is KeyLoS, kort voor KeyLocation System, waarmee de behuizing mechanisch kan worden vergrendeld zonder een fysieke sleutel. Het is een elektronisch toegangssysteem dat naast de behuizing uit drie componenten bestaat: de KeyLoS HUB, de elektronische zwenkgreep en de powerbank. Aangezien de FCC-serie bestaat uit zuiver passieve glasvezelnetwerkverdelers (Gf-NVt), is draadloos opladen erg belangrijk.

De KeyLoS HUB zorgt voor de verbinding met de beheersoftware. Op die manier worden toegangsrechten centraal beheerd, locaties bewaakt en alle activiteiten in de behuizing geregistreerd en gerapporteerd. Bovendien is het voor beheerders mogelijk om in real time sleutels uit te geven en in te trekken. De behuizing is toegankelijk via Bluetooth® Low Energy (BLE 4.0). Sleutelaanvragen en digitaal openen en sluiten worden via de app uitgevoerd.

Grootschalig proefproject in Berlijn

Een eerste gebiedsdekkend KeyLoS-project wordt reeds uitgevoerd in de stad Berlijn.  Ongeveer 1.000 nieuwe behuizingen worden geïnstalleerd met KeyLoS, EMKA zwenkgrepen en glasvezelverdeeltechniek van ZVK GmbH. De eisen zijn duidelijk geformuleerd:

  • Alle onderdelen moesten compatibel zijn met de bestaande systemen.
     
  • De zwenkgrepen mochten slechts een geringe energiebehoefte hebben voor de passieve locaties.
     
  • De mechanische vergrendeling moest zonder sleutel functioneren, uitsluitend door mechanische druk.
     
  • Het moet onmogelijk zijn dat de zwenkgreep openspringt tijdens bediening op afstand: De opening moet uitsluitend worden verricht door personeel ter plaatse.

De oplossing is daarom een combinatie van KeyLoS HUB, EMKA zwenkgreep en (voor passieve kasten) een powerbank die van buitenaf inductief opladen mogelijk maakt. Deze wordt bestuurd met Bluetooth® Low Energy via smartphone en app, die SICHERT samen met het bedrijf KTS heeft ontwikkeld en gepatenteerd. Het basisbeheer van alle kasten en toegangen vindt plaats in de beheersoftware. Hier kan de verantwoordelijke medewerker de status van alle kasten via real-time monitoring volgen, centrale toegangsrechten beheren, alle locaties aanmaken en onmiddellijk op de hoogte worden gebracht van activiteiten in de kast. Sleutels worden ook in real time afgegeven en ingetrokken.

Een ander hoogtepunt: aangezien de stroomvoorziening voor passieve locaties van buitenaf op inductie werkt, is er geen batterij in de kast nodig die moet worden onderhouden, en dus ook geen fysieke sleutel om de kast te openen als de batterij leeg is. Bovendien staat het systeem, als white-label-oplossing, open voor andere toepassingsgebieden.

Een enorm potentieel

Het resultaat is een Outdoor-Lock-Managementssysteem met een enorm potentieel. Thomas Fila, Managing Director van SICHERT, legt uit: "Ons perspectief? De area-wide aansluiting van huishoudens op het gigabit-tijdperk met glasvezel. Want wij zien onszelf als trendsetter die met KeyLoS als white-label oplossing ook de standaard op de markt kan worden voor een zo groot mogelijke klantenkring." Ook aan boord: EMKA Beschlagteile GmbH. "Dankzij de uitstekende communicatie tussen de ontwikkelingsafdelingen en de bestaande compatibiliteit met elektromechanische zwenkhevels die al in gebruik waren voordat KeyLoS werd ontwikkeld, zal EMKA ons eerste aanspreekpunt blijven op het gebied van sluitsystemen", voegt Fila toe. In de toekomst wil SICHERT KeyLoS gebruiken als een universeel beheersysteem om onderwerpen als sensortechnologie en het Internet of Things vooruit te helpen - bijvoorbeeld voor het meten van luchtkwaliteit.