Skip to main content

Siemens Mobility rijdt met een hybride slot van EMKA


Innovatief ontwerp, marktrelevante certificeringen en buitengewone knowhow: met Siemens Mobility en EMKA komen twee experts in hun vak samen, in dit geval op het gebied van treintechnologie. Wij hebben samen al veel projecten succesvol afgerond. Of het nu in de metro van München, de metro van Bangkok of in de toekomst in de Londense metro is: onze nieuwe hybride draai-span-sloten zorgen voor een veilige en nauwkeurige passende afsluitingen op de converters van Siemens Mobility - inclusief een zeer belangrijke eigenschap is in de spoorwegsector: de juiste brandbeveiliging.

Tienduizenden draai-span-sloten beveiligen converters in treinen over de hele wereld

Siemens Mobility met het hoofdkantoor in München is een dochteronderneming van de Siemens Group. Verantwoordelijk voor de internationale mobiliteitsactiviteiten, is het sinds 1 augustus 2018 georganiseerd als een onafhankelijke Siemens Mobility GmbH. Haar activiteiten omvatten de planning en bouw van complete kant-en-klare railsystemen, de productie van signalerings- en besturingstechnologie en voertuigen voor het treinverkeer. en onderhoud en diensten voor de infrastructuur. Van de in totaal 36.800 medewerkers werken er ongeveer 4.400 voor de divisie Components. Ze produceren converters, pantografen, besturingssystemen, versnellingsbakken, spoorwegmotoren, draaistellen en remsystemen voor railvoertuigen over de hele wereld. De klassieke ICE-trein, de Metro China en de hybride tram Avenio in Doha profiteren bijvoorbeeld van de innovatieve technologie van de fabrikant.

Siemens Mobility rust spoorvoertuigen over de hele wereld uit met belangrijke componenten om ervoor te zorgen dat passagiers in een comfortabele en veilige omgeving worden vervoerd in het lokale openbaar vervoer en nationale treinreizen. Tractieomvormers en hulpomvormers zijn verantwoordelijk voor de vermogenselektronica en aandrijftechniek.

Tractieomvormers worden gebruikt om de driefasestroom voor de aandrijfmotoren op te wekken uit het betreffende tractiestroomsysteem van de bovenleiding of de stroomrail.

Ze worden gebruikt in alle toepassingen en installatievarianten zoals ondervloer, dakmontage en binnenshuis. Hulpomvormers leveren het volledige vermogens- en spanningsbereik om de boordvoeding voor alle treintoepassingen op een compacte en zeer efficiënte manier te implementeren. Belangrijke criteria van deze componenten zijn zowel hun flexibiliteit als hun lage gewicht en afmetingen.

Dit is waar EMKA in het spel komt: Siemens Mobility werkt al vele jaren met ons samen aan tal van projecten om de behuizing van de omvormer veilig en in overeenstemming met de brandbeveiliging te vergrendelen. EMKA-sloten worden wereldwijd toegepast in voertuigen voor metrosystemen, voor trams en lightrailvoertuigen, voor lokaal en regionaal verkeer, in personenrijtuigen en ook voor intercity- en hogesnelheidsverkeer.

Flexibel ontwerp en eenvoudige installatie

EMKA gebruikt voor haar sloten alleen materialen die gecertificeerd zijn volgens de momenteel geldende brandveiligheidsnormen voor railvoertuigen. Het assortiment omvat sloten voor zowel het exterieur als het interieur van railvoertuigen. Hierdoor zijn ze geschikt voor alle converterlocaties op en in de trein. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in de Inspiro-modellen. De eis: De gebruiker moet de omvormerkappen zo snel mogelijk kunnen openen en sluiten. Afhankelijk van het ontwerp en het aantal voertuigen zijn er meer of minder converters nodig.

Daarom zijn er, afhankelijk van het project, duizenden tot tienduizenden sloten die EMKA levert aan de leveranciers van Siemens Mobility. Deze leveranciers installeren de draai-span-sloten in de deksels van de converterbehuizing en leveren ze af op een Siemens Mobility-locatie waar de technologie erin wordt geïnstalleerd. Het ontwerp van de EMKA sloten en de mogelijkheid om verschillende sluitlippen te combineren zijn doorslaggevend. Op deze manier kan een aanpassing aan de geometrie-eisen van Siemens Mobility worden gemaakt. De binnenliggende sluitlip kan tevens in diepte worden versteld.

32.000 draai-span-sloten voor de Londense Tube

In een ander project zal in de toekomst een nieuwer type EMKA-sluiting worden gebruikt: in totaal zullen 32.000 hybride draai-span-sloten worden geïnstalleerd als onderdeel van het “New Tube for London” programma. Siemens Mobility voorziet de Piccadilly Line van de Londense metro met 94 nieuwe treinen van het Inspiro-model, die vanaf 2023 worden geleverd en in 2024 in gebruik worden genomen. Inspiro is een voertuigconcept dat al in gebruik is genomen in de metro van München en in de metro van Warschau, Kuala Lumpur en Bangkok - ook voorzien van EMKA draai-span-sloten.

Na een reeks tests met producten van tal van fabrikanten, kreeg EMKA het contract met zijn hybride draai-span-slot. Doorslaggevend hierbij: de innovatieve combinatie van veilig en kostenbesparend gebruik. Dit hybride slot onderscheidt zich van de conventionele versie met name door de behuizing, die is gemaakt van aluminium. Het roestvaststalen slot met aluminium behuizing scoort vooral door zijn hoge weersbestendigheid.

EMKA kon de aanvankelijke vrees van Siemens Mobility snel wegnemen dat de materiaalcombinatie van aluminium en roestvrij staal de brandbeveiligingstest mogelijk niet zou doorstaan. Omdat de sluiting naast zijn schok- en trillingsbestendigheid, brandwerend gecertificeerd is volgens DIN EN 45545-3 E20. In vergelijking met een puur roestvaststalen product biedt het hybride model een goedkoop alternatief - ook voor ruimtes met brandveiligheidseisen. Het maakt ook indruk met zijn compacte ontwerp en hoge weerstand tegen weersinvloeden, wat vooral belangrijk is in de spoorwegsector voor het installeren van de convertor op het dak van de trein of onder de vloer. Nog een pluspunt: De gewichtsbesparing tot 30% door de hybride constructie is vooral voordelig voor toepassingen in de transportsector.

Markus Müller, projectmanager bij Siemens Mobility GmbH, vat het samen: “Ik ervaar de samenwerking met EMKA als zeer open en innovatief, zeker wat betreft de ontwikkeling van de hybride variant. Hier was EMKA een betrouwbare partner en toonde grote toewijding, zodat de uitdagingen betrouwbaar konden worden opgelost".