Skip to main content

Rittal vertrouwt op EMKA


Flexibel ontwerp en betrouwbare toepassing: Om besturings- en schakelinstallaties zo snel mogelijk te installeren en veilig te laten functioneren, hebben systeemingenieurs een breed scala aan elektrotechnische componenten nodig die aan uiteenlopende eisen moeten voldoen om goed te kunnen functioneren. Daartoe behoort ook de vergrendelingstechniek, die niet alleen gemakkelijk te bedienen moet zijn, maar ook bescherming moet bieden tegen het binnendringen van water en stof. EMKA kreeg een order van een speciaal type en formaat van Rittal, dat met de nieuwe AX- en KX-series zijn assortiment kleine en compacte behuizingen volledig nieuw leven heeft ingeblazen. Voor EMKA betekent dit de hoogste normen op het gebied van installatiegemak en IP-bescherming.

HOOGSTE EISEN AAN INSTALLATIEGEMAK EN IP-BESCHERMING

Het hoofdkantoor van Rittal is gevestigd in Herborn, Duitsland. Het bedrijf is wereldwijd de toonaangevende systeemleverancier voor behuizingen, stroomverdeling, klimaatbeheersing, IT-infrastructuur, software en service. Het compacte behuizingssysteem AE is sindsdien een van de bestsellers in het assortiment. Met tot op heden meer dan 35 miljoen geproduceerde eenheden is het een van de meest gebruikte compacte behuizingssystemen ter wereld. Zo beschermen bijvoorbeeld schakelkasten van dit type gevoelige besturingselektronica tegen invloeden van buitenaf. Op die manier zorgen ze voor een maximale functionaliteit van systemen en soepele processtromen in bijna alle industrieën en toepassingsgebieden, of het nu gaat om sterk geautomatiseerde productielijnen in de automobielindustrie, in de machinekamer van schepen of voor signaalcontrole in spoorwegstations.

Op grond van de veranderende eisen aan de behuizingstechniek heeft Rittal besloten om zijn assortiment kleine en compacte behuizingen fundamenteel uit te breiden. Door de toenemende digitalisering en automatisering - aangedreven door Industrie 4.0 - worden in de installatietechniek bijvoorbeeld steeds meer sensoren en actuatoren gebruikt. Dit leidt onvermijdelijk tot een groter aantal componenten die in de behuizing moet worden gemonteerd en dus tot een groter aantal leidingen dat via de in de kast komt.

Nieuwe ontwikkeling met beschermingscertificaat

In dit kader heeft Rittal zijn beproefde modellen verder ontwikkeld en met de AX- en KX-serie het complete programma compacte behuizingen, inclusief kleine behuizingen, opnieuw gelanceerd. Het resultaat: 30 procent minder montagetijd, 30 procent meer ruimte voor kabels en 30 nieuwe functies. Gezien het feit dat de klanten van Rittal wereldwijd actief zijn, lag de focus vooral op de verschillende beschermingsklassen en goedkeuringen zoals IP-bescherming en UL-goedkeuring. Deze beschermingsklassen en goedkeuringen garanderen een wereldwijde inzetbaarheid, omdat de behuizingen, inclusief de gehomologeerde sluitingen, niet opnieuw in het buitenland hoeven te worden goedgekeurd. Beschermingsklasse IK10 bewijst ook de hoge mate van schokbestendigheid van de AX- en KX-serie. De ruimte in de behuizing wordt beter benut dankzij de modulaire ontwerpen en de geoptimaliseerde uitsnijdingen en afmetingen van de nieuwe series. Rails en nokken op de AX, bijvoorbeeld, vereenvoudigen de binneninstallatie. De vermindering van het aantal onderdelen zorgt voor een eenvoudige logistiek en opslag. Net zo eenvoudig is de gereedschapsloze montage van de deuren en de directe verwerking van de vlakke delen, die afzonderlijk uit de verpakking kunnen worden genomen. De nieuwe wandmontagebeugel kan snel en eenvoudig van buitenaf in enkele minuten en op een later tijdstip worden gemonteerd.

EMKA slot voldoet aan de hoogste eisen

Om de ideale combinatie van eenvoudige installatie en hoogwaardige bescherming te bereiken, moesten nieuwe sloten worden ontwikkeld die naast het ontwerp van de behuizing ook een veilige sluiting van de kleppen of deuren van de behuizing garanderen. In de eerste plaats moeten de sloten aan de volgende eisen voldoen: Ze moeten ongevoelig zijn voor toleranties met het oog op verschillende diktes van de plaatcoating. Onafhankelijk van het montagekoppel moet de werking bij lage afsluitkracht geoptimaliseerd zijn. Bovendien moet de montage bij de klant procesveilig zijn en moet een verhoogde algemene indruk van waarde worden gecreëerd. Na een uitvoerig marktonderzoek bleek dat de sloten van EMKA aan alle eisen van Rittal voldoen.  
"Doorslaggevend voor de gunning was de combinatie van innovatie, oplossing van de uitdaging en componentkosten", zegt Achim Bloh, hoofd productontwikkeling bij Rittal. "Aangezien Rittal en EMKA al een langdurige samenwerking hebben, was de beslissing niet moeilijk gezien de kwaliteit alsmede de levering en after-sales service".

Aanvankelijk was een modificatie van het EMKA slot voor snelle bevestiging 1022/1000 gepland om de stalen en roestvrijstalen behuizingen zowel met één deur als met twee deuren veilig te kunnen vergrendelen. Dit concept moest echter opnieuw worden gewijzigd. De ontwikkelingscompetentie van EMKA is nu aangetoond: De experts ontwierpen een nieuw type bajonetring waarmee de sloten eenvoudig, veilig en zonder gereedschap binnen enkele seconden kunnen worden bevestigd. Na de goedkeuring voor de AX eind 2018, werd het opnemen van de AX in de eerste stock uitgevoerd in het tweede kwartaal van 2019. Sinds de start van de verkoop in het eerste kwartaal van 2020 worden de EMKA sloten nu gebruikt in de verschillende modellen van de AX- en KX-serie.

Uitstekende IP-bescherming en conform UL

"De sluiting is als het ware een essentieel stuk in het mozaïek van het samenspel van alle componenten van onze compacte behuizingen", benadrukt Achim Bloh. "Bij de herlancering van onze serie waren we vooral geïnteresseerd in een snelle en ongecompliceerde montage. Met de ontwikkeling van het bajonet-ringslot is EMKA in een slimme truc geslaagd". Tot de wezenlijke positieve punten behoren de probleemloze montage en het eenvoudige onderhoud van beschermingsklassen en goedkeuringen door de EMKA sloten. Dit laatste verhoogt de veiligheid en maakt toepassing in vele markten en industrieën mogelijk, zodat ook klanten in Noord-Amerika en Azië zeker kunnen zijn van een UL-conforme toepassing. De kleine behuizingen bijvoorbeeld hebben vier tot zes sluitingen om een conform gebruik te garanderen. Ze zitten soepel op de deur en houden rekening met alle toleranties van de plaatstalen coating. Dit garandeert een optimale bescherming tegen water en stof. In combinatie met de tool-less montage van de kwartdraaiingen binnen enkele seconden, profiteert de gebruiker van tijdwinst, vooral bij volumeproducten zoals de compacte en kleine behuizingen.  
Ook de levering wordt ondersteund, waarbij alle vlakke delen van de verpakking afzonderlijk kunnen worden verwijderd en voor de verwerking niet hoeven te worden gedemonteerd, wat tijdrovend is. In totaal is de nieuwe AX verkrijgbaar in ongeveer 40 verschillende afmetingen. De meeste modellen zijn zowel in gespoten plaatstalen als in roestvrijstalen uitvoering verkrijgbaar. De gebruiker kan dus de behuizing kiezen die aan zijn eisen voldoet - inclusief het innovatieve EMKA slot.