Skip to main content

"Polen is strategisch zeer belangrijk"


EMKA Polen viert haar 15e verjaardag en neemt haar intrek in een nieuw gebouw. De locatie is van strategisch belang voor de EMKA Groep in Europa, aangezien de Poolse markt vraag biedt naar bijna elk productgebied in het EMKA portfolio. Krzysztof Topolski was de afgelopen vier jaar Managing Director van EMKA Polen. In dit interview legt hij uit wat de grote uitdagingen voor zijn team zijn, wat zijn doelen voor het bedrijf zijn en waarom de Poolse mentaliteit in lijn is met de filosofie van EMKA.

INTERVIEW MET KRZYSZTOF TOPOLSKI, DIRECTEUR VAN EMKA POLEN

1.    Mijnheer Topolski, op 19 augustus opende u het nieuwe gebouw samen met talrijke genodigden en Dr. Florian Hesse, algemeen directeur van de EMKA-groep. Hoe was dit moment voor u?

Natuurlijk was dit de dag waar we allemaal naar uitkeken. Het betrekken van dit nieuwe gebouw op slechts 15 kilometer afstand van onze oude locatie maakt ons als team erg trots. Ik zie dit als weer een belangrijke motivatieboost. Met deze investering geeft de EMKA Groep immers aan hoe belangrijk Polen als dochteronderneming is. Het doorknippen van het blauwe lint aan de ingang samen met Dr. Hesse was een geweldig moment. De timing is ook perfect, want we vieren dit jaar ons 15-jarig bestaan in Polen. Het nieuwe gebouw is een symbool van onze voortdurende ontwikkeling. We kijken erg uit naar de moderne kantoren.

2.    Wat vindt u van de nieuwe locatie en de infrastructuur eromheen?

Ik denk dat we de perfecte locatie hebben gevonden voor onze doeleinden met Mysłowice in de onmiddellijke nabijheid van Katowice. De vervoersinfrastructuur is uitstekend met veel nieuw aangelegde wegen en een optimale aansluiting op het openbaar vervoer. De luchthaven van Katowice ligt op slechts een half uur afstand, zodat we de afstanden naar onze klanten kort kunnen houden. Dit nieuwe gebouw met een oppervlakte van 1375 vierkante meter, inclusief een hoogbouwmagazijn, is nu een extra bonus. Het is ook verbazingwekkend hoe snel alles is gegaan. Na goedkeuring van het definitieve concept vorig jaar, is medio 2018 gestart met de bouw en nu kunnen we er al in.

3.    Wat zijn op dit moment de grootste uitdagingen voor u en uw team in Polen?

Wel, het gaat er nog steeds om EMKA als merk bekender te maken. We hebben hier in de afgelopen 15 jaar zeker een goede naam opgebouwd, maar we zijn nog niet helemaal tevreden. Voor ons gaat het er vooral om open te staan voor de wensen en eisen van onze klanten. In Polen is er veel vraag naar EMKA-oplossingen vanuit bijna alle bedrijfstakken - industrie, transport, elektronica en productie. Zo neemt bijvoorbeeld de vraag naar elektronische sluitsystemen voortdurend toe. Als leverancier van hoogwaardige afdichtingen heeft EMKA al lange tijd een naam in Polen. Het is ons doel om EMKA te vestigen als synoniem voor sloten, grepen en scharnieren. We zijn op de goede weg.

4.    Wat is volgens u het grootste kenmerk van de Poolse markt - ook wat betreft de mentaliteit van de mensen en dus van uw klanten?

Een zeer belangrijk aspect is de mentaliteit van bedrijven die actief zijn in Polen, waar onze klanten nog steeds veel waarde hechten aan snelle responstijden. Voor veel bedrijven is productiviteit gekoppeld aan efficiëntie het belangrijkste criterium bij de keuze van een leverancier van sluitoplossingen en beslag. Van ons wordt dan ook verlangd dat wij flexibel, snel en met goede prijzen reageren op vragen van klanten. Maar dat is sowieso onze filosofie bij EMKA, en daarom past de Poolse mentaliteit zo goed bij ons.

5.    Laten we eens naar de toekomst kijken: Wat zijn uw doelstellingen op middellange termijn voor de nieuwe EMKA locatie?

Kortom: duurzame, gezonde groei. Vanuit Polen richten we ons ook op de markten en klanten in Estland, Letland, Litouwen en Wit-Rusland. Hier sluimert nog veel klantenpotentieel, dat we de komende jaren graag willen aanboren. Natuurlijk willen we als team ook groeien. We zijn momenteel met elf en een goed ingespeeld team, maar we staan altijd open voor nieuwe mensen.

6.    Mijnheer Topolski, kunt u ons tot slot vertellen waarom u denkt dat de beste spits in de eerste divisie van de Duitse voetbalcompetitie uit Polen komt en of uw team dezelfde sterke punten heeft als Robert Lewandowski?

Nou, Robert Lewandowski is absoluut briljant en hij is een van de beste spitsen ter wereld. Natuurlijk toont hij vaardigheid van wereldklasse, terwijl hij doelpunten maakt en records verslaat. Hij doet dit alles snel en precies. En dat is onze aanpak als EMKA's team in Polen - om precies en snel te zijn, terwijl we onze doelen bereiken en records verslaan. Ik denk dat het ons verbindt.