Skip to main content

Nieuw opschroefscharnier met een noviteit: geen scharnierpen nodig

Een slimme aanvulling op EMKA's portfolio: Met het opschroefscharnier zonder scharnierpen uit de serie 1056, dat nu verkrijgbaar is, bieden wij onze klanten een slim alternatief voor duurdere traditionele scharnieren.

De clou: Het opschroefscharnier heeft geen gebruikelijke schanierpen nodig.

Enerzijds leidt dit tot aanzienlijke kostenvoordelen in vergelijking met conventionele opschroefscharnieren met scharnierpennen. Anderzijds maakt het ontwerp snel gereedschapsloos monteren mogelijk. Daartoe worden de twee identieke scharnierhelften eerst in elkaar geschoven in de stand 270°.

De monteur brengt vervolgens de geassembleerde scharnierhelften in de beoogde 180° positie. Beide helften zijn al stevig met elkaar verbonden, zelfs zonder scharnierpen. In de 180° stand wordt het scharnier nu met verzonken schroeven vastgeschroeft.

Afhankelijk van de klantwens levert EMKA het scharnier reeds voorgemonteerd of als losse scharnierhelften voor de hierboven beschreven zelfmontage. Het scharnier met zijn design-beschermde scharnierhelften is verkrijgbaar in drie verschillende maten:

  • 60 x 60 mm (M8)
  • 50 x 50 mm (M6)
  • 40 x 40 mm (M5)

Naar de catalogus pagina

Klanten kunnen ook kiezen uit vier verschillende materialen en verschillende oppervlakken:

  • polyamide (glasvezelversterkte kunststof)
  • zamak spuitgietzink (zwart gepoederd of verchroomd)
  • aluminium (spuitgietwerk; zwart gepoederd of antraciet geanodiseerd)
  • roestvrast staal (verloren-was-gieten; glans- of industrieel gepolijst)

Terwijl polyamide, het lichtste materiaal dat beschikbaar is, indruk maakt met zijn hoge elasticiteit, treksterkte, stijfheid en hardheid, speelt het zinkspuitgieten zijn sterke punten uit met zijn hoge sterkte en duurzaamheid (weerstand tegen vermoeiing).

Het aluminium scharnier daarentegen scoort met zijn lage gewicht en extreme weerstand tegen corrosie en verwering.

De roestvast stalen versie biedt ook het laatste. Bovendien overtuigt hij door zijn elegante uiterlijk en de mogelijkheid om zelfs bij dunne materialen te worden gebruikt.

Naar de catalogus pagina