Skip to main content

"Matrijs + serie": EMKA biedt uniek pakket met schaalvergroting


Bij onze producten denken de meeste mensen in de eerste plaats aan sloten en scharnieren, maar niet noodzakelijk aan afdekhoezen voor e-bikes, bindingen voor langlaufski's of schokdempers voor auto's. EMKA is namelijk een fabrikant en aanbieder van oplossingen voor bevestigingsonderdelen en sluitsystemen maar ook een van de grootste matrijzenbouwers in Europa. Om preciezer te zijn, de enige matrijzenmaker die alles van prototype tot serieproductie en wereldwijde logistiek allemaal vanuit één bron kan leveren.

Matrijzenbouw met eerste monsterproductie en optionele serieproductie

Sinds de aankoop van de matrijzenmakerij Bekto in Goražde/Bosnië en Herzegovina in 2019 horen wij bij de top 3 van Europese matrijzenmakers. Dit blijkt door deze cijfers: 150 werknemers, 55.000 m2 ruimte en meer dan 900 matrijzen per jaar verenigen zich in EMKA's business unit "Mould + Series". Ervaren ingenieurs voor ontwerp en CNC-programmering ontwikkelen in opdracht van de klant passende matrijzen voor vier fabricageprocessen: Spuitgieten van kunststof, spuitgieten van zink, spuitgieten van aluminium en stans- en buigtechniek. Wij zijn in staat om de matrijzen en de eerste monsters voor de bovengenoemde processen te produceren en ook om proefseries en in loonproductie grote series te produceren - tot complexe assemblages toe. Niet voor niets behoren bekende industriegiganten als Hella, Ferrari, Audi, Porsche en Fischer Sports (ski) tot onze klanten.

Uniek pakket: matrijs met het eerste monster

Bij EMKA wordt de volledige service in huis geleverd, vanuit één bron en gebaseerd op een continu productieproces. De combinatie van matrijzenbouw en eerste monsterproductie is uniek. In de regel begint dit proces met een werkplaatstekening voor de matrijs op basis van de lay-outtekening van de klant. Op basis hiervan worden gereedschappen en matrijzen gemaakt - direct ter plaatse met één of meer van de circa 100 ultramoderne fabrieksmachines.

De productie van eerste monsters volgt dit proces, ook op dezelfde locatie, bijv. op machines voor zink- en kunststofproductie. Na de verplichte test- en meetrapporten - uitgevoerd door de afdeling kwaliteitsborging van EMKA - volgt de goedkeuring van het gereedschap en de eerste monsters door de klant. De klant ontvangt volledige documentatie over het gehele productieproces en alle productieparameters.

Het USP ( Unique Selling Proposition) van dit proces: matrijs en eerste monster worden in dezelfde productieomgeving vervaardigd. De productiestappen van matrijs en eerste monster zijn dus rechtstreeks met elkaar verbonden. Met zijn jarenlange ervaring zorgt EMKA ervoor dat matrijs en machine een perfect samenspel vormen en dat alle parameters gesynchroniseerd zijn. Tijdsverlies door correctie- en transporthandelingen tussen matrijzenmaker en productielocatie wordt zo vermeden.

Indien bijkomende stappen nodig zijn voor het afwerkingsproces - bijvoorbeeld stansen, plooien, poedercoaten, galvaniseren, enzovoort - worden ook deze systemen in eigen beheer uitgevoerd. Ook hier wordt een vaste contactpersoon aangesteld die de klant tijdens deze processen te allen tijde op de hoogte houdt. Op deze manier garandeert EMKA kwaliteit tot in de kleinste details.

Optionele serieproductie

EMKA biedt dus twee pakketten aan die desgewenst kunnen worden gecombineerd: Ten eerste het maken van matrijzen met een eerste sample, en ten tweede de serieproductie met wereldwijde logistiek. Reeds met het pakket "matrijs met eerste sample" zijn de processen zonder onderbreking op elkaar afgestemd. Het niet meer hoeven verplaatsen van onderdelen tussen verschillende locaties en bedrijven resulteert in snelle doorlooptijden.

Als de klant zijn onderdelen niet zelf wil produceren - volgens het initiële sample - maar ze extern in serie wil laten produceren, is dat bij EMKA ook mogelijk. De serieonderdelen worden dan op dezelfde machine geproduceerd als het sample, nadat de klant dit heeft goedgekeurd. Voortdurende kwaliteitscontroles zijn standaard.

Certificering

Het servicepakket kan worden aangevuld met een productcertificering in het geaccrediteerde EMKA-testlaboratorium in Wuppertal, Duitsland. Naast de eisen aan het kwaliteitsmanagementsysteem voldoet het testlaboratorium van de fabriek ook aan de hoogste technische eisen. De medewerkers van het testlaboratorium beschikken over de vakkennis om onafhankelijke tests volgens de geldende norm uit te voeren.

De accreditatie wordt ook internationaal erkend door de Deutsche Akkreditierungsstelle (DAkkS), de nationale accreditatie-instantie van de Bondsrepubliek Duitsland in aansluiting op de International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC). Samen met de klant worden de relevante producteigenschappen gedefinieerd, getest en gecertificeerd.

Logistiek

EMKA is actief in 55 landen, waarvan vele met eigen dochterondernemingen met eigen magazijnen. In dit opzicht maakt wereldwijde logistiek deel uit van onze dagelijkse activiteiten. De klant bepaalt zelf, in overleg met zijn EMKA klantadviseur, waar en wanneer hij zijn producten geleverd wil hebben.