Skip to main content

Machineveiligheid inbegrepen: de nieuwe "eCam Safety"

[Translate to bx_nl:] eCam Safety

[Translate to bx_nl:] eCam Safety

[Translate to bx_nl:] Machine safety included

[Translate to bx_nl:] Machine safety included

Met de eCam reageerde EMKA vorig jaar op de groeiende vraag naar elektromechanische sluitsystemen en breidde het zijn assortiment uit met een trendsettende oplossing. Precies op tijd voor de HANNOVER MESSE wordt de vierde variant gelanceerd. De eCam Safety is een TÜV-gecertificeerde doorontwikkeling die dankzij de redundante technologie en de goedkeuring als positieschakelaar volgens EN ISO 14119 nieuwe toepassingen opent. Beursbezoekers kunnen een idee krijgen van de nieuwe oplossing in hal 12, stand D30.

De eCam Safety bestaat uit een puntvergrendeling die door een speciale elektronische controller kan worden bediend (bv. via de machinebesturing of ook door middel van een externe kaartlezer en ID-kaart). Onbevoegden zullen de deur of klep niet kunnen openen. EMKA heeft zijn beproefde sluitsysteem voor eCam Safety speciaal voor de machinebouw ontwikkeld. Hierbij zijn diverse veiligheidsrelevante componenten aan het systeem toegevoegd. EMKA heeft het product vooral ontworpen voor machinebeveiligers. Dit betekent dat eCam Safety de toegang tot een gevarenzone verhindert, maar een veilige toegang mogelijk maakt zodra een gevaar is weggenomen.

Hieraan is een typetestprocedure voorafgegaan, uitgevoerd door TÜV Rhineland en gebaseerd op EN ISO 14119:2013. De eCam Safety is nu een variant waarbij o.a. de sensorelementen redundant zijn uitgevoerd. Het ontwerp behaalt het Performance Level "d" volgens EN 13849 voorgeschreven in de Machinerichtlijn. Het Performance Level is een maatstaf voor de betrouwbaarheid van een veiligheidsfunctie. De eCam Safety kan worden gebruikt als vergrendeling type 1 (positieschakelaar) in de machine- en installatiebouw en biedt klanten een flexibele, kosteneffectieve en eenvoudig te integreren oplossing. eCam Safety is eenvoudig achteraf in te bouwen en kan ook worden geïntegreerd in elektronische vergrendelings- en bewakingssystemen (ELM) om alle toegangen nauwkeurig te registreren en te controleren.