Skip to main content

Laag vermogen outdoor zwenkgreep: Intelligente systeemoplossing voor besturingskasten


Snel internet en storingsvrije telefonie: dat is de taak van outdoor besturingskasten of telecommunicatiekasten. Door hun vrije positie langs de weg zijn ze soms een doelwit voor saboteurs en hackers. Om de gevoelige elektronica te beschermen en alleen geautoriseerde personen toegang te verlenen, heeft EMKA Benelux een outdoor slot oplossing ontwikkeld: De Low Power Outdoor zwenkgreep vormt een intelligent systeem met een draadloze kast die gegevens doorstuurt naar een centraal beheer met Real-Time Monitoring.

Outdoor Lock Management - Referentieproject in Nederland

Outdoor schakel- en besturingskasten maken deel uit van een belangrijke infrastructuur: hun netwerk verzorgt in grote gebieden de telecommunicatie - telefoon en internet - ten behoeve van individuele huishoudens.

Het onderhoud van deze kasten hangt in hoge mate af van de beveiliging ervan. Bijvoorbeeld tegen vandalisme en schade veroorzaakt door ongelukken, onweer of overstromingen.

Dit toezicht is echter zeer arbeidsintensief en kostbaar en kan daarom een grote uitdaging worden voor de beheerder.

Afsluitoplossingen van EMKA Benelux worden gebruikt om de toegang te controleren. Twee en een half jaar geleden is de Nederlandse dochteronderneming van EMKA een samenwerking gestart met de distributeur van beveiligingstechnologie TKH Security en verschillende grote bedrijven uit de telecommunicatiesector om intelligente sloten voor buitengebruik te ontwikkelen. Dit resulteerde in eerste instantie in het Tecnolimit-project: in heel Nederland werden ongeveer 500 schakelkasten voorzien van ongeveer 1.500 elektronische zwenkgrepen type 1317 van EMKA. Dit concept is nu verder ontwikkeld: Het resultaat is de Low Power Outdoor zwenkgreep - volgens Ramon Philippo, Managing Director van EMKA Benelux, de "next step in outdoor lock management". Een passieve, draadloze kast zonder stroomaansluiting en een intelligent slot met geïntegreerde kaartlezer vormen een volledig nieuwe oplossing die gecertificeerd is volgens de RC2 inbraakbeveiliging.

Real-Time Monitoring bespaart tijd en kosten

Via een LoRa/NB-IoT-verbinding worden gegevens doorgestuurd naar het centrale Network Operations Centre (NOC). De verantwoordelijke medewerker kan op zijn beeldscherm de status van alle kasten in de gaten houden via Real-Time Monitoring. Dit omvat hoe lang het slot en de deur open zijn geweest, de temperatuur in de kast, of er water in de kast dringt, of dat de kast meer dan acht graden gekanteld is. Na een automatische melding in geval van een storing kan het NOC een technicus ter plaatse sturen om een en ander te controleren. De volledig spanningsloze, op batterijen werkende kast kan worden geopend met een compatibele sleutel of smartphone - maar alleen als van tevoren toegang is verleend. Het resultaat: de exploitant profiteert van efficiënt onderhoud, heeft volledige controle over de status, bespaart tijd en kosten. Sinds maart 2021 zijn in Nederland de eerste 500 kasten geïnstalleerd, die nu al aan een van de grootste telecomaanbieders in Nederland worden geleverd.