Skip to main content

KLIMATEC vertrouwt op EMKA voor hun behuizingen

KLIMATEC relies on EMKA for housings. EMKA Surface mounted door lock 1000-U778

EMKA Surface mounted door lock 1000-U778

KLIMATEC relies on EMKA for housings. Gasket, edge protection and window rubber profile

EMKA Gasket, edge protection and window rubber profile

KLIMATEC relies on EMKA for housings

KLIMATEC relies on EMKA for housings

Ventilatie- en airconditioningsinstallaties hebben echter een belangrijke taak: in ziekenhuizen, in de levensmiddelenindustrie en in de verwerkende industrie leveren zij bijvoorbeeld een essentiële bijdrage aan de kwaliteit van het klimaat. Tegelijkertijd moeten ze efficiënt werken en bestand zijn tegen hoge belastingen. KLIMATEC is een gerenommeerde fabrikant van dergelijke ventilatie- en airconditioningsinstallaties. Het bedrijf uit Trier rekent op EMKA voor betrouwbare sloten voor zijn installaties. Bovendien heeft gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling tot een nieuwe oplossing geleid.

KLIMATEC GmbH, opgericht in 1987, is de fabrikant van HVAC-, hygiëne- en weerbestendige centrale units. In het hoofdkantoor in Trier assembleren de vaklieden modulaire paneel- en frameconstructies van plaatstaal en installeren zij ventilatoren, warmtewisselaars, filters en andere componenten van de HVAC- en ventilatietechniek. In principe is elke HVAC-installatie een individuele oplossing voor de klant, die is afgestemd op de betreffende toepassing (binnen- of buitengebruik) en de betreffende branche (ziekenhuis, automobielindustrie). Op deze manier kan zelfs aan speciale eisen, zoals een hittebestendigheid van meer dan 600 °C, worden voldaan.

De functionaliteit van de KLIMATEC-oplossing werd in oktober 2016 benadrukt door TÜV-Süd. Zij certificeerde de centrale HVAC-unit KZG.5 als de meest efficiënte in zijn soort. De inwendige afdichting en het sluitsysteem van deze oplossing zijn afkomstig van EMKA. Beide bedrijven werken al sinds 2002 samen. Sinds het begin van de samenwerking gebruikt KLIMATEC scharnieren van EMKA voor haar apparaten. Daarnaast werken beide bedrijven aan verdere verbindingselementen. Ze ontwikkelden onder meer een nieuwe hoekverbinding - die EMKA intussen zo'n 15.000 keer voor de HVAC-fabrikant heeft geproduceerd in zijn productievestiging in Velbert - en dit in verschillende materialen. De onderdelen zijn grotendeels vervaardigd uit kunststof spuitgietwerk.

De EMKA vergrendelingstechniek sluit de deuren en bedieningselementen bijzonder goed af door de hoge compressie. De deurvergrendeling met geïntegreerde getrapte sluitlip maakt het mogelijk de compressiedruk stapsgewijs te verhogen. De deur wordt strak in de afdichting van het deurkozijn getrokken. Het slot met vergrendeling van gietzink bevindt zich buiten de deur en maakt een nauwkeurige instelling van de aandrukkracht van de afdichting mogelijk. Bovendien worden de toleranties binnen de deur gecompenseerd. Het sluitsysteem wordt geopend en gesloten door de slotbehuizing die aangenaam is om aan te raken. Als sluitmiddelen kunnen driehoekige of vierkante bedieningseenheden of L-handgrepen met of zonder slot uit het modulaire EMKA-systeem worden ingebouwd. Deze kunnen zelfs bij extreme belasting gedurende zeer lange tijd met weinig moeite betrouwbaar worden geopend en gesloten.