Skip to main content

Het maken van matrijzen: Impressies uit Bosnië


De sloten, scharnieren en afdichtingen van EMKA zijn wat zowel deskundigen als klanten met het bedrijf associëren - het bedrijf is immers wereldmarktleider op deze gebieden. Maar sinds de overname van Bekto Precisa in Goražde / Bosnië-Herzegovina is EMKA een van de grootste matrijzenmakers in Europa geworden. Wij bieden een exclusief inzicht in twee fabrieken, waar meer dan 700 werknemers 900 matrijzen per jaar produceren voor internationaal bekende bedrijven.

TOT 900 MATRIJZEN VOOR SPUITGIETEN EN DRUKGIETEN PER JAAR

De sloten, scharnieren en dichtingen van EMKA zijn wat zowel deskundigen als klanten met het bedrijf associëren - het bedrijf is immers wereldmarktleider op deze gebieden. Maar sinds de overname van Bekto Precisa in Goražde / Bosnië-Herzegovina is EMKA een van de grootste matrijzenmakers in Europa geworden. Wij bieden een exclusief inzicht in twee fabrieken, waar meer dan 700 werknemers 900 matrijzen per jaar produceren voor internationaal bekende bedrijven. Ondertussen is Goražde uitgegroeid tot een van de grootste EMKA-locaties wereldwijd. Meer dan 150 collega's zijn direct werkzaam in de matrijzenbouw, 46 ingenieurs werken aan ontwikkeling, ontwerp en CNC-programmering. Bovenal zijn het uiterlijk en de infrastructuur ter plaatse aanzienlijk veranderd, aangezien de oorspronkelijke fabriek op slechts 5 km afstand van de vorige locatie volledig werd herbouwd.

Daarnaast kocht EMKA een grote fabriek voor het maken van matrijzen, zodat vandaag 55.000 m2 beschikbaar is voor productie en ontwikkeling. Beide fabrieken bevinden zich in de onmiddellijke nabijheid. De werknemers kunnen terugvallen op meer dan 100 ultramoderne machines.

Of het nu gaat om zinkgietwerk, aluminiumgietwerk, edelstaalgietwerk of kunststofspuitgietwerk: enerzijds maakt het brede machinepark de productie van eigen producten in het catalogusprogramma mogelijk, anderzijds ziet EMKA zich als een bilaterale ontwikkelingspartner van zijn klanten.

Zo is EMKA in staat prototypes, eerste monsters en proefseries te produceren, evenals grote series tot complexe assemblages uit alle genoemde materialen in opdrachtproductie. Tot de eindgebruikers van deze sterkte behoren bekende industriereuzen zoals Mercedes, Audi, Porsche en Fischer Sports (Ski), die tot 900 matrijzen en de daaruit resulterende producten per jaar door EMKA kunnen laten vervaardigen.

Voor de klanten van EMKA zijn er aanzienlijke voordelen verbonden aan de nieuwe locatie en de omstandigheden ter plaatse. Afgezien van het feit dat EMKA in Bosnië tegen zeer redelijke prijzen kan produceren, kan de onderneming rekenen op hooggekwalificeerde werknemers met een diepgaande vakkennis en een grote adviesknowhow.

Indien gewenst kunnen klanten van EMKA vooraf proefstukken ontvangen uit 3D-printers in de materialen van hun keuze. Op deze manier leren geïnteresseerden al op het moment van projectaanvraag hoe het gewenste product het meest economisch kan worden vervaardigd. Dit komt tot uiting in zeer gedetailleerde offertes die geen vragen openlaten aan de kant van de klant. In vergelijking met de concurrentie kan EMKA Bosnia ook verwijzen naar alternatieve materialen, bijvoorbeeld aluminium en kunststoffen, waarvan de toepassing in overeenkomstige expertgesprekken wordt besproken. Zodra de matrijzen gereed zijn, worden deze altijd getest en gemeten in de daarvoor bestemde machines.
Deze proefstukken worden met een eerste proefstuktestrapport ter goedkeuring naar de klant gestuurd.

De verscheidenheid aan productietechnieken bij EMKA Bosnia is dan ook immens. De ordersituatie neemt voortdurend toe, zodat EMKA Mould Making in één adem genoemd moet worden met de voorgaande kernvaardigheden van het bedrijf.