Skip to main content

EMKA richt "Vaccinatiecentrum voor een dag" op


Voor EMKA heeft de gezondheid van alle werknemers de hoogste prioriteit - vooral nu tijdens de coronapandemie. Daarom werden 60 werknemers van het hoofdkantoor van de onderneming in Velbert ingeënt tegen het coronavirus in het kader van een vrijwillige inentingscampagne. Onze toegewijde collega Jennifer Römpke trotseerde alle obstakels en organiseerde een "pop-up vaccinatiecentrum".

Hoewel Duitsland in internationale vergelijking een voorbeeldige medische zorg kent, telt het Robert Koch-Instituut nu meer dan 4 miljoen besmette mensen sinds het begin van de pandemie. Met de interne vaccinatiecampagne bood EMKA zijn werknemers een alternatief voor de soms lange wachttijden in de vaccinatiecentra van het land. Het doel was een actieve bijdrage te leveren aan het doorbreken van besmettingsketens. De personeelsdienst en de ondernemingsraad kwamen met het idee, en Jennifer Römpke nam het voortouw bij de organisatie van het project.

Een flitsonderzoek onder de werknemers met de hulp van de ondernemingsraad had grote belangstelling voor het vaccinatieaanbod aan het licht gebracht. Jennifer Römpke zocht aanvankelijk naar bedrijfsartsen die bereid waren te vaccineren, sprak met autoriteiten en instituten, maar niemand kon haar in eerste instantie een oplossing bieden. Na vele telefoontjes werden echter het vaccin, de koelketen en een arts die enthousiast was over de campagne, Dr. Jochen Brandenburg, geregeld. 

Nu bereidde het team rond Jennifer Römpke zich voor om de inentingen uit te voeren. Onderhoudsofficier Mark Jakob voorzag EMKA's exporuimte van interieur. Cihat Kusu hielp bij het opzetten van een pop-up vaccinatiecentrum en Mike Wortmann, het hoofd van de assemblageafdeling, zag toe op het ontwerp en de bouw van twee vaccinatiecabines, zodat uiteindelijk een vaccinatiecentrum van EMKA tot stand kwam. KNO-arts Dr. Jochen Brandenburg was enthousiast over de professionaliteit van de opzet en het proces.

De eerste en tweede inentingen werden op vrijdag gegeven, zodat eventuele bijwerkingen in het weekend rustig kunnen genezen. Maar volgens hun eigen verklaringen hebben alle werknemers het vaccin van Biontech/Pfizer goed verdragen. Jennifer Römpke kon een positieve conclusie trekken: "In het begin heb ik het organisatorische werk voor de hele campagne echt onderschat, maar ik werd aangespoord door de steun van veel collega's. Bovendien hou ik van de uitdaging, van organiseren en al helemaal voor een goed doel als dit - uiteindelijk waren de moeite en het rendement het absoluut waard".

EMKA wil graag de toegewijde organisatoren, Dr. Jochen Brandenburg en in de eerste plaats Jennifer Römpke bedanken voor de voorbeeldige uitvoering van dit speciale project.