Skip to main content

EMKA Polen: Spannende klantprojecten uit de spoorwegindustrie


EMKA ontwikkelt voortdurend zijn productengamma ten dienste van de spoorwegindustrie; zo is het bedrijf een leider geworden op zijn gebied. De oplossingen sluiten perfect aan bij de ontwikkelingsfilosofie van veel klanten, waardoor nieuwe projecten ontstaan die betrouwbaar en innovatief zijn. Twee voorbeelden hiervan komen van EMKA's dochteronderneming in Polen.

MEDCOM levert al meer dan 30 jaar oplossingen voor moderne openbaarvervoersystemen en stroomvoorzieningssystemen voor industriële installaties en de energiesector. MEDCOM is thans het enige bedrijf op de markt dat vermogenselektronica aanbiedt die gebruik maakt van de nieuwste volledige siliciumcarbidetechnologie (SiC), die geleidelijk de op silicium gebaseerde apparaten vervangt. Deze technologie maakt het mogelijk energieverliezen tot 30% te verminderen in vergelijking met conventionele oplossingen die op de markt beschikbaar zijn. Vandaag vervoeren bijna 300 in Polen geproduceerde en met SiC-technologie uitgeruste voertuigen - waaronder Dragon 2 locomotieven, Modertrans trams in Poznań, talrijke elektrische bussen en Solaris trolleybussen - elke dag duizenden passagiers en goederen.

MEDCOM oplossingen worden gebruikt door alle Poolse (Newag, Pesa, Solaris, Modertrans) en grote buitenlandse voertuigfabrikanten, zoals Siemens Mobility US, CAF, Hyundai Rotem, Talgo, Durmazlar, Bozankaya. MEDCOM begon in 2006 samen te werken met EMKA naar aanleiding van een belangrijk project. De hoge kwaliteit van de vergrendelings- en afdichtingssystemen en de betrouwbaarheid van EMKA in extreme omstandigheden gaven de doorslag voor de verlenging van de gezamenlijke activiteiten. Zo zijn de oplossingen van het bedrijf de perfecte aanvulling geworden op de uitrusting van MEDCOM en stellen ze hen in staat om volledig te voldoen aan de hoge eisen van binnenlandse en internationale klanten.

De marktuitdagingen in de openbaarvervoersector leiden tot een zoektocht naar beproefde leveranciers die aan strenge aanbestedingsprocedures kunnen voldoen. MEDCOM kijkt altijd verder dan de standaardvereisten en zoekt naar oplossingen die een impuls geven aan moderner vervoer en het concurrentievermogen van binnenlandse fabrikanten vergroten. Om deze opdracht te volbrengen, kan MEDCOM zich geen tekortkomingen veroorloven. Zo is EMKA bekend geworden als een van de leveranciers met een brede portefeuille van aan de spoorwegmarkt aangepaste producten met EN 45545-2-certificering. De R&D-afdeling van MEDCOM staat in elke fase van het project in voortdurend contact met EMKA Polen. Dankzij deze relatie is het bedrijf in staat om nieuwe richtingen uit te zetten.

De klant gebruikt ook een verscheidenheid aan EMKA producten zoals gevulkaniseerde profielen, speciale profielen, scharnieren en handgrepen.

Oplossingen voor innovatieve vervoerssystemen

Naast MEDCOM heeft EMKA Polen nog een andere gerenommeerde fabrikant als klant. Modertrans heeft zijn hoofdkantoor in Poznań, met productie in Biskupice Wielkopolskie, ongeveer 20 km ten noordoosten van Poznań. De fabrikant is gespecialiseerd in de ontwikkeling, modernisering, productie en onderhoud van trams en bussen. Sinds 2007/2008 is Modertrans een belangrijke speler geworden in de Poolse tramsector. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf zijn portfolio uitgebreid met innovatieve transportvoertuigen: Zo heeft Modertrans in 2019 50 Moderus Gamma driewagentrams met lage vloer geleverd aan MPK Poznań. Modertrans-voertuigen staan hoog aangeschreven en worden erkend op de Poolse markt. Deze voertuigen kenmerken zich door hun hoge kwaliteit en unieke design. Tenslotte is Modertrans gespecialiseerd in de renovatie of modernisering van historische trams, waaronder de Carl Weyer tram uit 1905.

Een van de meest innovatieve projecten was de Moderus Gamma tram in 2018, waarbij gebruik werd gemaakt van diverse EMKA producten, waaronder kwartslagsloten voor kleppen en deuren. Daarnaast werkt Modertrans momenteel aan een tramproject voor de stad Wroclaw, waarbij de tramrijtuigen ook zullen worden uitgerust met een noodhamer die door EMKA is ontworpen. Hoewel dit niet tot de kernactiviteiten van EMKA behoort, is de robuuste hamer een unieke oplossing die door de ingenieurs van het bedrijf is ontwikkeld.


De ontwerpers van Modertrans waarderen de samenwerking met EMKA in elke projectfase zeer: "EMKA is een van de betrouwbare leveranciers op de Poolse markt, met een breed scala aan producten die zijn aangepast aan de spoorwegindustrie en gecertificeerd volgens EN 45545-2."