Skip to main content

EMKA matrijzenmakerij in Bosnië

EMKA verbindt klanten en experts met sluitsystemen, scharnieren en afdichtingen - we zijn ontegensprekelijk wereldleider in deze gebieden. Ondertussen is EMKA ook uitgegroeid tot een van de grootste matrijzenproducenten in Europa. We geven een exclusief kijkje in een van de twee fabrieken in Bosnië, waar jaarlijks tot 900 matrijzen worden geproduceerd voor wereldberoemde bedrijven.

Tot 900 injectiespuitgietmallen en gewone gietmallen per jaar

De vestiging in Goražde is uitgebreid tot ongeveer zevenhonderd medewerkers en is daarmee de grootste EMKA-vestiging ter wereld geworden. In de afgelopen jaren was de belangrijkste verandering de fysieke transformatie van de faciliteiten en de infrastructuur ter plaatse, want de nieuwe fabriek werd volledig herbouwd op slechts 5 km van de oude locatie. Bovendien kocht EMKA een andere grote, zeer moderne fabriek met een eigen matrijzenmakerij. In totaal is er nu 35.000 vierkante meter beschikbaar onder één dak voor productie en ontwikkeling. Bovendien liggen de twee fabrieken dicht bij elkaar, wat veel logistieke voordelen oplevert.

Of het nu gaat om zink spuitgieten of kunststof injectie spuitgieten: Het grote machinepark van beide fabrieken maakt enerzijds de productie van eigen producten voor het EMKA catalogusprogramma mogelijk; anderzijds ziet EMKA zichzelf als bilaterale ontwikkelingspartner van haar klanten. Als contractfabrikant kan EMKA dus prototypes, eerste monsters en proefseries produceren, maar ook grote series uit verschillende materialen tot complexe assemblages. Tot de eindklanten die profiteren van deze kracht behoren bekende industriële giganten uit de automobiel- en sportsector.

Onze klanten kunnen profiteren van de faciliteiten en voorzieningen die de EMKA vestiging in Goražde biedt: naast de mogelijkheid van EMKA om tegen redelijke kosten in Bosnië te produceren, beschikken wij over personeel met grote specialistische kennis en een hoog niveau van adviesvaardigheid. Indien nodig kunnen klanten van EMKA vooraf monsters aanvragen van 3D-geprinte onderdelen van de gewenste materialen. Bovendien kunnen potentiële klanten tijdens de projectaanvraag te weten komen hoe het gewenste product het rendabelst kan worden geproduceerd. Dit proces wordt vervolgens gedetailleerd beschreven in de eventuele offertes. In tegenstelling tot onze concurrentie kan EMKA Bosnië ook het gebruik van alternatieve materialen onderzoeken en aanbieden, zoals aluminium of glasvezelversterkte kunststoffen in plaats van zink. Dit proces zal dan worden besproken in de daaropvolgende adviesgesprekken.

Meer dan 120 collega's houden zich rechtstreeks bezig met het maken van matrijzen. Daarnaast werken 30 ingenieurs in ontwikkeling, ontwerp en CNC programmering. EMKA heeft een unique selling proposition in de productie van matrijzen: Zodra een matrijs klaar is, wordt deze uitvoerig getest op een geschikte eigen machine - direct op locatie. Pas als alles aan de gewenste specificaties voldoet, worden de eerste monsters gemaakt. Deze monsters worden samen met alle productiegegevens en een eerste testrapport ter goedkeuring naar de klant gestuurd. Na deze procedure kunnen elk jaar tot 900 matrijzen de fabriek verlaten, klaar voor productie met een compleet " datapakket " en voorzien van alle papierwerk.