Skip to main content

EMKA investeringsgietwerk in Servië

In Mionica in Servië draait alles om roestvast staal en investeringsgieten. Daarbij ligt de nadruk onder meer op de oppervlaktebehandeling van de gietstukken.

Met de vestiging Mionica in Servië haalde EMKA in 2015 de productie van roestvast staal uit China terug naar Europa om er investeringsgietstukken (verloren was methode) voor het eigen assortiment te vervaardigen.

Vóór haar integratie in de EMKA-groep behoorde de gietfabriek nog tot de Cimos-groep, die al meer dan 35 jaar onderdelen voor de automobielindustrie produceert. Naast alle installaties en machines van de fabriek nam EMKA ook de toenmalige 125 werknemers over.

Sindsdien is de locatie uitgebreid met extra investeringen in fabriekstechnologie.

Vandaag werken er 187 werknemers. Op het 64.000 m² grote productieterrein (waarvan 10.500 m² bebouwd) wordt naast de giettechnologie ook de knowhow inzake mechanische bewerking en oppervlaktebehandeling van staal en roestvrij staal succesvol doorontwikkeld:

Onder andere is onze kennis op het gebied van slijpen, polijsten en elektrochemische (galvanische) raffinage de afgelopen jaren vergroot.

De gebruikte staalsoorten worden bij temperaturen tot 1.650 °C gegoten en in latere processen verder verfijnd, bijvoorbeeld door thermische behandeling (gloeien/harden/tempering).

Het productportfolio van de site omvat meer dan 400 verschillende artikelen, voor EMKA's eigen producten maar ook voor externe directe klanten.

In totaal verwerkt de fabriek jaarlijks meer dan 400 ton staal tot ongeveer 4.000.000 afzonderlijke onderdelen.

Van blanco tot afgewerkt onderdeel

Vanwege de fabricage-specifieke eigenschappen van roestvast staal bereidt een team van deskundigen elk onderdeel voor volgens de technische parameters. Dit gebeurt in nauw overleg met de betrokken klant. EMKA voorziet alle eigen verkoopvestigingen wereldwijd van de in Servië geproduceerde producten. Wegens de geografische nabijheid worden directe transportroutes naar de zusterondernemingen in Goražde (Bosnië en Herzegovina) gebruikt. Met dit principe verhoogt EMKA haar toch al sterke leveringsprestaties nog verder.

Door de volledig eigen productie is EMKA niet afhankelijk van leveranciers en derden en kan het haar eigen normen bepalen. Dit betekent: uitgebreide flexibiliteit en controle over de eigen kwaliteitsnormen - in de Europese ruimte.