Skip to main content

EMKA breidt aanbod van producten voor de HVAC-sector uit


De HVAC-sector is een van de belangrijkste doelgroepen voor EMKA. De leverancier van sluitsystemen blijft daarom zijn portfolio verder ontwikkelen en optimaliseert zijn voorraadassortiment om aan de eisen van de klant te voldoen. Momenteel heeft EMKA haar assortiment op het gebied van HVAC uitgebreid met vier centrale oplossingen: een nieuw handgreepsysteem voor ventilatie- en airconditioningsinstallaties, een 3D-moduleconnector, een afsluitbaar scharnier met optionele overdrukbeveiliging en een nieuwe klembeugel.

Nieuw handgreepsysteem voor ventilatie- en airconditioningsinstallaties, 3d moduleconnectoren en nog veel meer

Tot de ontwikkelingen van EMKA behoort een nieuw handgreepsysteem voor ventilatie- en airconditioningsinstallaties. De handgreep blinkt uit door zijn ergonomisch ontwerp en is voorzien van verwisselbare sluitmiddelen (rondcilinder, vierkant etc.) en een verstelbare rol- of excentrische nok. De rolnok (ook kegelrol genoemd) is ontworpen voor de vergrendeling aan de binnenzijde. De excentrische nok is ontworpen voor de vergrendeling aan de buitenzijde, b.v. wanneer de deur naar binnen opengaat. Op deze manier kan de gewenste compressie worden bereikt. Bovendien is er de mogelijkheid om op te waarderen naar een meerpuntssluiting. 

Bovendien is de handgreep van glasvezelversterkt polyamide en is daarbij demontabel, wat veel voordelen biedt bij transport en montage. De deurkruk is zowel geschikt voor naar buiten draaiende deuren (uitzwenkend) als voor naar binnen draaiende deuren (inzwenkend) voor verschillende deurdiktes. De kern van het nieuwe sluitsysteem is het mechanische gedeelte binnenin, omdat dit de buitenkruk verbindt met de interne onderdelen. Deze opzet van het slot is speciaal ontwikkeld voor het gebruik in paneel- en sandwichdeuren die in HVAC-installaties worden gebruikt. 

3D moduleconnector met sferische vorm

De nieuwe 3D-moduleconnector van EMKA verbindt airconditioningsunits en kastmodules met een inbouwruimte van max. 7 millimeter. Het hoogtepunt: Door de onderlinge verbinding ( bol / hol) bereikt de gebruiker bij het vastschroeven automatisch een driedimensionale positionering van de modules. Met deze speciaal ontwikkelde vorm verslaat EMKA vergelijkbare producten van de concurrentie. Het verbindingselement dankt zijn naam aan het 3D-effect dat ontstaat door de bol- en de holvorm tussen de twee elementen. De bol aan de binnenzijde zorgt ervoor dat bij montage de twee delen zich automatisch naar het midden trekken. Zo heb je een verstrengeling van de elementen in alle "drie dimensies" (bolvorm). Op deze manier voorkomt de oplossing dat de subsegmenten van de betreffende installatie weer van elkaar gescheiden worden. Optioneel kunnen de schroeven worden voorzien van een afdekking.

Afsluitbaar scharnier met optionele drukontlasting in diverse uitvoeringen

Bovendien heeft EMKA een nieuw afsluitbaar scharnier ontwikkeld. De oplossing is beschikbaar in verschillende types: grote en kleine versies en met en zonder drukontlasting, die de gebruiker de zekerheid biedt om de deur zonder risico te openen bij installaties onder druk. 

De bestaande oplossing voor grote deuren en kleppen (> 0,8 m² oppervlak) wordt gekenmerkt door een robuuste materiaalmix: De sterkte-relevante componenten (bouten, scharnierbeugel) zijn gemaakt van gegoten zink, de overige elementen zijn gemaakt van kunststof. Dienovereenkomstig heeft EMKA in de grote versie een 3D-verstelling gerealiseerd door middel van een in hoogte verstelbare scharnierbeugel. Hierdoor kan de gebruiker tijdens het gebruik nog een verstelling van maximaal 3 mm doorvoeren. Bij gesloten deur kan het sluitscharnier zo fijn afgesteld worden dat de deur hoorbaar strak komt te staan. In principe bieden EMKA afsluitbare scharnieren door hun structuur een vrij te kiezen deurscharnier, wat de magazijnlogistiek vermindert. Naast de optionele opening naar rechts of links, kan de deur ook volledig worden verwijderd - bijvoorbeeld voor onderhoudswerkzaamheden. Voor deze demontage is geen gereedschap nodig; de deur kan eenvoudig met de hand worden teruggeplaatst zonder dat de deur opnieuw moet worden afgesteld. De kleinere versie van het vergrendelingsscharnier is door EMKA ontwikkeld voor deurafmetingen kleiner dan 0,8 m². Naast een kleinere afmeting (ca. 40 %) biedt het ook een aanzienlijk prijsvoordeel ten opzichte van zijn grote broer. Het economische voordeel wordt gerealiseerd door het gebruik van kunststof ook bij de scharnierbeugel. Vanwege de inbouwruimte is alleen 2D-verstelbaarheid mogelijk. In principe zijn beide maten uitgerust met inbus bedieningen, maar versies met cilinders of andere vormen van bediening zijn op aanvraag leverbaar. 

Tenslotte vult de klembeugel 1076 het programma in het EMKA HVAC programma aan. De beugel is ontwikkeld voor het vastzetten van panelen en kleppen die in geval van onderhoud volledig moeten worden afgenomen. Wat is er zo bijzonder aan: De geïntegreerde veer voorkomt dat de beugel verdraait als de deur openstaat. De klembeugel wordt compleet geleverd met inbusbout M6 en veer.