Skip to main content

EMKA Benelux - al 45 jaar dicht bij de klant


Al bijna 45 jaar is EMKA Benelux in België, Luxemburg en Nederland dé autoriteit op het gebied van hang- en sluitwerk, afdichtingen en nog veel meer. Het afgelopen jaar had de in Veghel gevestigde dochteronderneming diverse mijlpalen te vieren: De heropening van het gerenoveerde pand, het 25-jarig jubileum van verkoopmedewerker Frans Schilder, en 20 procent groei in de afgelopen drie jaar. Het geheim van het succes? Een familieteam en service aan de lokale klanten.

"Jong van geest en vele jaren ervaring".

Ramon Philippo, algemeen directeur van EMKA Benelux, merkt één ding fundamenteel op: "Nederland en België zijn geen grote landen. Daarom verkopen wij niet in grote hoeveelheden zoals onze grote buren Duitsland en Frankrijk - maar wij verkopen EMKA onderdelen op onze manier. De mensen doen liever zaken met ons". Dit betekent dat de sleutel tot een hechte klantenbinding komt van lokale verkoop en een gemeenschappelijke mentaliteit. Ramon Philippo geeft direct daarna de verklaring: "De globale filosofie van onze directeur en eigenaar Friedhelm Runge is 'Lokaal zaken doen'. Wij hebben dit op microniveau met ons verkoopteam geïmplementeerd door de regionale taal van onze klanten te spreken. Want niet de prijs is voor hen het belangrijkst, maar juist een goed kwaliteitsadvies." Daarom heeft het EMKA Benelux team haar gebieden ingedeeld in regio's waar een vertegenwoordiger met lokale kennis een team vormt met een collega op kantoor.

"Het zijn de mensen die de zaken doen."

 

Het team van EMKA Benelux bestaat uit 19 medewerkers. "We hebben een familiale sfeer en een vlakke hiërarchie", zegt Philippo. "Door de wisselwerking tussen senior en meer junior collega's overheerst bij ons de combinatie van jarenlange knowhow en een jonge mentaliteit in het dagelijkse werk." Het behoud van deze houding impliceert dat de vestiging ook moderner wordt in haar uitstraling.

Met name in de afgelopen vijf jaar heeft EMKA Benelux veel geïnvesteerd in personeel en materieel. Het magazijn werd verbouwd om ruimte te creëren voor 180 extra pallets. Ook het meubilair en het IT-landschap in de kantoren werden gemoderniseerd. Met de laatste renovatie van de buitengevel werd in september 2020 de feestelijke heropening gevierd. Tegelijkertijd werd een bijzonder verdienstelijke collega gehuldigd: verkoopmedewerker Frans Schilder werkt al 25 jaar voor EMKA Benelux en zal ook in de toekomst het team blijven verrijken met zijn expertise.

Een schat aan knowhow op het gebied van telecommunicatie

 

Er is in de loop der tijd veel veranderd bij EMKA Benelux, een van de eerste EMKA vestigingen buiten Duitsland. Wat echter niet is veranderd, is in de visie: "Wij zorgen voor het soepel openen en sluiten van de sluittechniek en leveren alles - behalve de deur". De expertise van het team komt tot uiting in tal van projecten die de sterke punten van Nederland op het gebied van telecommunicatie weerspiegelen.

In tegenstelling tot Duitsland is de basis een landelijk dekkend internet. Sinds de pandemie COVID19 zijn de prestaties van het internet nog kritischer geworden wanneer mensen gedwongen zijn thuis te werken. EMKA Benelux staat dan ook vooral voor het snel inspelen op digitale trends en technologische vooruitgang. De topprojecten van de afgelopen jaren tonen het bewijs. Hierbij werden vooral unieke oplossingen uit de elektronische sector gebruikt.

Top projecten met op maat gemaakte elektronische oplossingen

 

Neem bijvoorbeeld de samenwerking met het Nederlandse bedrijf Tecnolimit: de sluitsystemen van EMKA beveiligen telecommunicatiekasten die overal in Nederland langs de kant van de weg staan. Het gaat om ongeveer 500 kasten met ongeveer 1.500 klassieke zwenkgrepen, die elektronisch zijn uitgevoerd, zodat de kast alleen met een ID-kaart of op afstand kan worden geopend.

Verschillende datacenters - waaronder die van een van de grootste banken van Nederland, overheidsgebouwen en diverse ziekenhuizen - zijn uitgerust met Rack Management Agent-E van EMKA Benelux. Dit is een draadloze zwenkgreep met een geheugenfunctie, die alleen toegankelijk is met een RFID-transponderkaart. Daarnaast heeft EMKA Benelux alle afvalbakken in de stad Rotterdam vernieuwd met een sluitsysteem en aluminium klep van EMKA. In heel België is het beheersysteem van de snelwegen beveiligd met elektronische zwenkgrepen van EMKA.

"Elektronica en afdichtingen zijn de meest gevraagde oplossingen in ons bedrijf. Sloten of scharnieren kunnen veel dingen, maar elektronische sluitingen niet. Daarom maken wij het doorslaggevende verschil in het adviseren van onze klanten", aldus Philippo. Zijn toekomstige doelstellingen zijn het verder uitbouwen van het marktleiderschap in de Benelux, het verder ontwikkelen van totaaloplossingen en het intensifiëren van de persoonlijke relatie met de klanten. Want voor de klanten treedt EMKA Benelux op als zowel adviseur als magazijn - hoge beschikbaarheid en just-in-time levering inbegrepen.