Skip to main content

Dometic en EMKA: Deze samenwerking werkt aan beide kanten


Hoogwaardige caravan ontmoet geavanceerde afsluittechniek; flexibele bediening en stabiele techniek vormen een eenheid. Wanneer experts als Dometic en EMKA elkaar ontmoeten, ontstaat er een bijzondere samenwerking. En dit is in het verleden al een echt succesmodel gebleken met de 10 serie absorptie- en compressorkoelkasten van Dometic. Een die de eindklant gemak en veiligheid biedt in de vorm van het gepatenteerde dubbele deurscharnier. Nu komt er een ander concept bij: een instapmodel met een “value-door” - uitbreidbaar en gebruiksvriendelijk.

INNOVATIEVE SLUITINGSWIJZE ONTWIKKELD VOOR CARAVANKOELKASTEN

Dometic, met hoofdkantoor in Stockholm en een Duitse dochteronderneming in Siegen/Noordrijn-Westfalen, is wereldwijd marktleider op het gebied van merkproducten voor het mobiele bestaan: op het gebied van eten en drinken, airconditioning, energie en controle, hygiëne en sanitaire voorzieningen, en veiligheid. Het bedrijf verkoopt in meer dan 100 landen haar producten voor gebruik in luxe campers, vrachtwagens en auto's, op motorjachten en bedrijfsvaartuigen, en voor een reeks andere toepassingen. Hiermee biedt de specialist een optimaal aanbod voor alle caravaninstallaties.

Een van de speerpunten van het assortiment zijn koelkasten als onmisbare uitrusting in het interieur van een camper of caravan. En bij een hoogwaardige koelkast hoort ook de passende afsluittechniek: om een veilig en praktisch systeem te creëren, heeft de Dometic-vestiging in Siegen in het verleden al succesvol samengewerkt met EMKA Duitsland en EMKA Bosnië. Samen hebben zij een slimme afsluittechnologie voor koelkasten ontwikkeld. De deskundige knowhow van EMKA heeft er niet alleen toe bijgedragen dat de oplossing veerkrachtig en stabiel in het gebruik is, maar ook dat het economisch haalbaar is.

Gepatenteerde oplossing en comfort

Het aanvankelijk door Dometic ontwikkelde principe werd in samenwerking met EMKA verder doorontwikkeld, wat resulteerde in een eindproduct geschikt voor serieproductie. Het resultaat: de koelkasten van de 10-serie zijn voorzien van een tweevoudig deurscharnier, d.w.z. een deur met twee scharnierzijden. Dankzij deze gepatenteerde oplossing kan de deur naar wens naar links en rechts worden geopend zonder dat het deurscharnier hoeft te worden verwisseld. Er zijn geen extra knoppen of hendels nodig. De ergonomische aluminium deurgrepen aan beide zijden strekken zich namelijk uit over de gehele hoogte van de koelkast, zodat het toestel moeiteloos op elke hoogte kan worden geopend. Deze directe en intuïtieve bediening biedt Dometic-klanten een enorme winst aan comfort. Het vergrendelingsmechanisme - of beter gezegd, een uniek tweepuntssluitsysteem - is ontworpen om gedurende lange tijd bestand te zijn tegen spanning en belasting.

Instapmodel met upgrade mogelijkheden

Nu ontbrak het echter nog aan een deurconcept voor klanten op instapniveau: een ontwerp voor klanten die een praktisch uitvoerbare, veilige oplossing zoeken, maar voorlopig een eenvoudige bediening willen gebruiken. Ook voor deze uitdaging wendde Dometic zich tot EMKA. Het doel was een deur te ontwikkelen die "slechts" naar één kant kon worden geopend, maar met een deurscharnier dat binnen enkele seconden naar de andere kant kon worden omgeschakeld. Deze zogenaamde Value-Door wordt ook toegepast in de 10-serie en biedt daarmee de instapversie, die de eindklant vervolgens zelfstandig kan uitbreiden. Dit gebeurt snel met behulp van een upgrade kit waarmee het enkelzijdige deurscharnier kan worden omgebouwd naar het dubbele deurscharnier. Zoals de naam "value" al aangeeft, biedt Dometic hiermee een bijzondere meerwaarde, omdat gebruikers door het snel en eenvoudig verwisselen van het deurscharnier kunnen profiteren van de gewenste openingsrichting en de basis wordt gelegd voor uitbreiding.

Dankzij deze slimme afsluitmogelijkheid van EMKA zijn zowel de dubbeldeurs gescharnierde koelkasten alsook de nieuwe Value Door universeel inzetbaar in de caravanbranche. Het tweepuntsluitsysteem zorgt voor een veilige en betrouwbare afsluiting van de koelkastdeur.

Van montage tot eindproduct

EMKA neemt de volledige productie van het slotscharnier op zich en levert ondertussen verschillende onderdelen, zoals de scharnieren, kop- en voetlijsten van de deur. Bij levering zijn de afzonderlijke onderdelen reeds gemonteerd op een strip behorende bij de deurconstructie. EMKA levert dus niet alleen de pure afsluittechniek, maar ook een vast en functioneel element van de deur. De Value Door en het tweevoudige deurscharnier voldoen dus aan veiligheid en betrouwbare vormgeving met een gebruiksvriendelijke en prettige bediening. Zo kan het deurscharnier in enkele seconden worden vervangen en kan zelfs de deur worden vervangen door een uitvoering met een dubbel deurscharnier. Dit maakt de gezamenlijke oplossing van Dometic en EMKA uniek in design en functie.