Skip to main content

CARAVAN SALON 2021: Vergrendelingstechniek voor liefhebbers van design en techniek


Het CARAVAN SALON 2021 in Düsseldorf was ook dit jaar weer de grote ontmoetingsplaats voor de camperbranche. EMKA is een vaste gast op 's werelds grootste vakbeurs voor caravans en kamperen. Het portfolio van de wereldmarktleider zit immers boordevol vergrendelingstechniek en scharnieren voor alle eisen - van standaard caravans tot luxe liners. Een van de bekendste producten is het onzichtbare drukslot ePush Lock, maar op de EMKA-stand was naast deze bestseller ook heel wat te zien.

EMKA wordt in de hele industrie gerespecteerd voor het voldoen aan de hoge ontwerpeisen van voertuigfabrikanten. Door de integratie van het onzichtbare ePush Lock heeft EMKA bijvoorbeeld een vergrendelingstechniek ontwikkeld zonder handgreep en met behoud van eenvoudige lijnen. Dit concept zorgt ervoor dat het design van de caravan niet wordt verstoord door de buitenbekleding. Door de klep op het beoogde drukpunt iets naar binnen te drukken, beweegt de gebruiker een roestvrijstalen pen binnenin het sluitmechanisme uit een lichte depressie (nulstand), en de klep gaat open. Als de gebruiker het slot weer wil sluiten, geldt hetzelfde principe. De EMKA-ingenieurs hebben ook het noodopeningssysteem uitgebreid om de klep te openen, zelfs in kleine inbouwruimtes. De bestuurder krijgt ook visuele feedback (optioneel, bijv. via LED) of de klep volledig vergrendeld, alleen gesloten of nog open is.

Scharniertechniek voor elke behoefte

 

Ook buiten deze systemen werden op de stand van EMKA enkele blikvangers aangeboden. Op de achterwand van de stand - een mock-up in de vorm van een caravan - toonde EMKA praktische voorbeelden van moderne vergrendelingstechniek (kwartslag, lifthandles, swinghandles, escutcheons en elektromechanische sluitsystemen) als uitrusting op campers. Onder het motto: "Waar een klep wordt geopend of gesloten, is EMKA-techniek inbegrepen", konden bezoekers van de stand ook de actuele scharniertechniek bekijken: EMKA toonde zowel zichtbare als niet-zichtbare scharnieren (80 tot 180 graden) voor opbouw- en binnendeuren. Daarnaast verstelbare pen-, veer- en torsiescharnieren in de meest uiteenlopende materialen: van polyamide tot zinkspuitgietwerk.

Hoewel de beurs door de pandemie niet het aantal bezoekers trok als in het verleden, was de aanwezigheid op de beurs een belangrijk teken dat EMKA nog steeds een belangrijke leverancier van innovatieve sluittechniek voor de industrie is.