Skip to main content

apra-group en EMKA

Deze samenwerking heeft haar robijnen jubileum al achter de rug en lijkt net zo onbreekbaar als de rode edelsteen. De samenwerking tussen de apra Groep en EMKA is vandaag nog even bloeiend als 40 jaar geleden. Of we het nu hebben over de oplossingen voor sluitsystemen, scharnieren of afdichtingen, in veel apra behuizingen en kasten vind je een grote verscheidenheid aan componenten gemaakt door EMKA. Wat is het geheim van deze langdurige samenwerking? Regelmatige optimalisaties en aanpassingen van de oplossingen, hoge flexibiliteit, de directe lijn tussen contactpersoon en klant en het zetten van nieuwe standaarden in het ontwerpen van behuizingssystemen.

Een succesverhaal van ruim 40 jaar

De apra Group is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in kast- en behuizingstechnologie. Met zijn vijf dochterondernemingen levert het bedrijf wereldwijd aan meer dan 25 verschillende industrieën en bedient het wereldwijde trends zoals laser-, beveiligings- en oplaadtechnologie en kastsystemen voor kritieke infrastructuur zoals energie-efficiënte datacenteroplossingen. Op het hoofdkantoor in Mehren in de Vulkaaneifel in Duitsland en op vijf andere Europese locaties ontwikkelen en produceren ongeveer 440 medewerkers een breed scala aan oplossingen van plaatstaal, aluminium, roestvrij staal en kunststof. Een van de sterke punten van de apgra Groep is het flexibele ontwerp van behuizingen. Bovendien biedt het familiebedrijf op maat gemaakte behuizingen aan, zowel als afzonderlijke stukken als in grote series. Deze diversiteit wordt ook weerspiegeld in het ordervolume. Ongeveer 86 procent van de orders betreft nieuw ontwikkelde of op maat gemaakte producten volgens de specificaties van de klant. Of het nu gaat om het combineren van traditionele stans- en buigtechnologie in de metaalverwerking, freesbuigtechnologie of modern 3D-printen in kunststoffen - apra maakt het mogelijk.

Maar er zijn ook componenten die apra betrekt van externe bedrijven, zoals sluitoplossingen, scharnieren en afdichtingen. Aangezien de veiligheid van behuizingen een belangrijke rol speelt in de kast- en behuizingstechnologie, vertrouwt de apra Groep op dit gebied op EMKA. De samenwerking tussen de twee familiebedrijven kent een lange geschiedenis. Niet alleen kennen de oprichters elkaar al van jongs af aan, maar ook in hun bedrijfsfilosofie streven beide organisaties vergelijkbare methoden na: een brede eigen productie en de voortdurende verfijning van hun productportfolio.

Sluitwerk, scharnieren & Co: apra vertrouwt op EMKA expertise

EMKA oplossingen worden al meer dan 40 jaar gebruikt door de dochterondernemingen van de apra Groep - in de eerste plaats door apra-norm Elektromechanik GmbH in Mehren, Duitsland en apra-gerätebau GmbH in Chemnitz, Duitsland. Het voorzien van schakelkasten en serverracks met sloten is van oudsher het belangrijkste werkterrein van EMKA. Met zijn eigen ontwerpers en ontwikkelaars heeft de gerenommeerde wereldmarktleider uit Velbert, Duitsland, veel te bieden bij het zoeken naar nieuwe slotoplossingen. Een ander voordeel is dat EMKA complete sluitsystemen aanbiedt, omdat sloten, scharnieren en afdichtingen nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd. Hierdoor kunnen coördinatieprocessen worden versneld en kunnen alle kasten met dezelfde kwaliteit worden geopend en gesloten. Veel gestandaardiseerde en op maat gemaakte apra-behuizingen voor de industriële en netwerktechnologiesector bevatten EMKA-onderdelen. Het hoge aanpassingspotentieel van de producten komt overeen met de aanpasbaarheid van de EMKA-filosofie. Een van de regelmatig gebruikte oplossingen is een compleet sluitsysteem van EMKA. Dit is de zwenkgreep 1185 met het "apra" logo en een op kleur afgestemde greep. In combinatie met een stangbediening, platte stangen en stanggeleiders resulteert dit in een compleet sluitsysteem met driepuntsvergrendeling. Daarnaast vertrouwt het familiebedrijf op EMKA scharnieren uit de 1110 serie, die alleen onder een bepaalde openingshoek kunnen worden geopend. Dit ontwerp maakt het gemakkelijk om deuren en kleppen binnen een paar minuten te monteren en demonteren.

Om ervoor te zorgen dat ze ook goed afdichten, vertrouwt de apra Group op gevulkaniseerde kaders van het 1011-12 afdichtingsprofiel. EMKA snijdt deze precies op maat en vulcaniseert de hoeken. Deze aanpak zorgt voor een homogene verbinding en de afdichtingen die op deze manier worden gemaakt, hoeven niet zoals gebruikelijk om de hoek te worden gelijmd of geplaatst. Het afdichtingskader kan dan direct na levering zonder verdere bewerking worden geïnstalleerd. 

In totaal koopt apra bij EMKA spuitgietdelen van zink en aluminium, handgrepen, zwenkgrepen, scharnieren, kwartslag sloten, afdichtingen en afdichtingsprofielen. Door de gevestigde samenwerking worden deze artikelen gebruikt in verschillende producten van de apra Groep. Ralf Mayer, Business Manager bij apraNET, is zich hier ook van bewust: "Of het nu gaat om de gegoten aluminium hoeken van het frameprofiel van een kast voor audio- en mediatoepassingen, de gevulkaniseerde afdichting van een machinebehuizing in de industrie of de zwenkgreep van een serverrack in de datacentersector - we gebruiken overal EMKA-componenten".

Nieuwe uitdagingen wakkeren het partnerschap aan

Dankzij talloze samenwerkingsinitiatieven heeft EMKA de reputatie verworven een betrouwbare en duurzame partner te zijn. Christian Herzig, Group Sales Manager van EMKA, weet dat deze status vooral is bereikt door de voortdurende optimalisatie van de oplossingen van het bedrijf: "We houden ons voortdurend bezig met de vraag hoe we het gewicht kunnen verminderen en zo materiaalkosten kunnen besparen in het belang van onze klanten. We profiteren van het feit dat we verschillende materialen verwerken in onze productie, zoals staal, zink en kunststof, en niet beperkt zijn tot één proces. Deze optimalisatiestappen volgen altijd de aanpak "kwaliteit voor prijs" om de eindklant altijd de best mogelijke oplossing te bieden. Desondanks heeft EMKA een uitstekende reputatie opgebouwd voor zijn betrouwbare medewerkers en stipte service en is het nu een vertrouwde autoriteit op het gebied van sluitingen, scharnieren en afdichtingen. "EMKA komt regelmatig met nieuwe ideeën. Dat kan een nieuw slot zijn, maar ook constructieve details zoals een verbeterde rolschoen waardoor het sluitsysteem soepeler loopt", beschrijft Ralf Mayer de bijdrage van EMKA. "We kunnen er ook zeker van zijn dat we bij vragen, van welke aard dan ook, binnen een paar uur een antwoord krijgen". Het familiebedrijf streeft ernaar om een stem te hebben in de toekomst van de kasten- en woningbouw - ze leggen nu al de basis voor hun volgende project.