Skip to main content

AGENT E – Draadloze elektronische toegangscontrole

De trend van het uitbesteden van IT-services aan professioneel beheerde co-lokatie datacentra verlangt nieuwe manieren van elektronische toegangscontrole. Niet iedere klant wil een eigen kooi of complete ruimte om haar IT hardware in onder te brengen; in veel gevallen volstaan een paar kasten. Dit leidt tot situaties waarin verschillende klanten hun apparatuur in dezelfde rij datakasten in het datacentrum hebben ondergebracht. Daarom speelt individuele toeganscontrole hier een belangrijke rol.

Voor veilige toegangscontrole tot kasten in datacentra met een hoge bezoekfrequentie zijn mechanische sleutel gebaseerde oplossingen niet de juiste optie. Het beheer, in het bijzonder bij verlies van sleutels, is lastig en duur. Elektronische afsluit oplossingen met een gebeurtenissen logbestand, netwerk bediend of lokaal via een keypad of transponder, biedt de klant eenvoudige toegang tot haar kasten terwijl de datacentrum beheerder een compleet overzicht heeft WIE WAT WANNEER geopend heeft. Reeds diverse toegangscontrolesystemen met deze mogelijkheden zijn beschikbaar. Ondanks de onmiskenbare voordelen is men nog erg huiverachtig van het idee van elektronische toeganscontrole wanneer er dieper op in wordt gegaan.

Nadat de geschikte hevelsloten zijn uitgekozen, dit kunnen verschillende typen zijn indien er kasten van verschillende leveranciers zijn, begint de ellende pas echt. Vanaf ieder hevelslot moet een kabel getrokken worden over de kastdeur, over het scharnier, de kast in en vandaar naar de betreffende stuurmodule(s). Kabelgoten dienen op de deur te worden gelijmd en bij de scharnieren dien beschermslangen gebruikt te worden, daarnaast moet er in de (werkende?) kasten bekabeld worden. Kortom, veel succes!

EMKA biedt draadloze hevelsloten. Deze AGENT E hevelsloten worden geopend door een beveiligde micro zender ("TAG“). De lichtstraal van de TAG wordt gericht op een fotocel in het hevelslot. Dit licht is multi gecodeerd, iedere TAG bezit een unieke code. 

Schaalbaar voor verschillende beveiligingsbehoeften is het systeem leverbaar in 3 versies.

Versie "Basic" biedt autoritatie van TAGS via een speciale "MASTER" micro zender. Voordeel tegenover een conventioneel slot is dat ongeldige TAGS verwijderd kunnen worden met behoud van het slot.

Versie “Professional” biedt meer nog meer. Autorisaties van TAGS, sluitplannen en tijdsprofielen kunnen via software ingegeven worden en via de geintegreerde USB poort ingelezen worden. Het ingebouwde logbestand geheugen kan uitgelezen en geevalueerd worden. De beheerder kan eenvoudig controlleren wie een slot heeft geopend en wanneer het slot weer is gesloten. Daarnaast kan een extra deurcontact worden aangeloten om de deurstatus te bewaken.

Versie "Superior" is de juiste keuze bij grote toepassingen. Alle aktiviteiten kunnen van afstand beheerd worden; communicatie met de hevelsloten gaat radiografisch. Ook het configureren, uitlezen van data en het openen van de AGENT E hevelsloten is radiografisch. Alarmeringen zijn beschikbaar als relaiscontacten of door middel van SNMP traps. Indien vereist kunnen hevelsloten in deze versie ook met keypads of transponder systemen geopend worden.

Alle AGENT E versies zijn zeer energie efficient; batterij levensduur in ongeveer 3 jaar of minimaal 15.000 openingen.

Het probleem dat veel veel elektronische sluitsystemen niet geopend kunne worden bij stroomuitval is perfect opgelost. Een opgestarte laptop of een,  volgens de nieuwe standaard, mobiele telefoon oplader kan aangesloten worden op de USB poort van het hevelslot met lege batterijen. Vervolgens kan het hevelslot met een geautoriseerde TAG geopend worden, waarmee toegang verschaft wordt tot de datakast en tot het batterijcompartiment onder de hevel.