Skip to main content
Header Main Image

Goed gepositioneerd in de wereldmarkt - EMKA investeert elf miljoen Euro in fabrieksuitbreiding

EMKA Beschlagteile investeert € 11.000.000,- in de uitbreiding van haar productielocatie in Gorazde, Bosnië en Herzegovina. Door deze fabrieksuitbreiding tot een oppervlakte van ongeveer 100.000 m² garandeert de internationaal succesvolle producent van afsluittechnieken een efficiënte en moderne productie. Verder kan het bedrijf voldoen aan de groeiende eisen van de wereldmarkt met nu nog meer flexibiliteit. De bouwwerkzaamheden zullen ongeveer halverwege 2015 afgerond zijn. Gedurende deze periode zal het aantal werknemers naar verwachting groeien van 190 naar 320.

De EMKA fabriek ligt direct aan de rivier de Drina, de grootste rivier van het land, 70 kilometer zuidoostelijk van de hoofdstad Sarajevo. "De Goražde productielocatie is onderdeel van onze dual sourcing-strategie die ons helpt om flexibeler en sneller te reageren op de ontwikkelingen in de wereldmarkt" Zo komt de ondernemer en algemeen directeur van EMKA, de heer Friedhelm Runge tot het besluit van uitbreiding van deze productielocatie. Dual-sourcing betekent dat het bedrijf in Bosnië en Herzegovina dezelfde productiecapaciteit heeft als in Duitsland. Het huidige succes op de productielocatie geeft redenen voor deze nieuwe investeringen. In voorgaande jaren is de omzet ieder jaar met ongeveer 15 procent gestegen. Een groeiende tijdsdruk en de tendens van dalende wereldmarktprijzen verwijtbaar aan Zuid-Aziatische en Oost-Europese concurrenten hebben uiteindelijk tot dit besluit geleid. Alle 46 landen waar EMKA is vertegenwoordigt, worden bevoorraad door Gorazde.

De uitbreiding is reeds vorig jaar gestart. Hierdoor groeit de productielocatie aan beide zijden van de rivier Drina van 11.000 tot 97.000 m². Circa 20.000 m² van dit terrein is specifiek voor productie. Het huidige aantal medewerkers bij EMKA in Gorazde is 190. Door de uitbreiding zal het aantal werknemers in de toekomst groeien naar 320, onder hen zal een groot aantal eigen leerlingen uit het eigen bedrijf  zijn. De leertijd van een specialist in metaal en chemie is zeer gelijkwaardig aan het Duitse systeem en duurt drie jaar. "De uitstekend opgeleide specialisten en het goede transportsysteem geven een duidelijke reden ten gunste van de uitbreiding van de productielocatie. Vanuit Velbert, kan Gorazde met de vrachtwagen binnen twee dagen bereikt worden" Legt Friedhelm Runge uit. Met een uitgebreide productiemogelijkheden zoals; matrijzenbouw, kunststof spuitgieten, zink en aluminium gieten, ponsen, PU-schuimen, een poedercoatstraat en de volledige eindmontage. Door de unieke productie-expertise, waaronder eigen gereedschapsbouw is EMKA in staat om klantspecifieke oplossingen en maatwerk te realiseren.

Sloten
Sluitsystemen
Scharnieren
Afdichtingen