Skip to main content

ROWEKO i EMKA – 30 godina partnerstva

Partnerstvo između ROWEKO-a i EMKA-e postoji više od 30 godina i danas je uspješnije nego ikada ranije. Danas cijeli asortiman ROWEKO proizvoda uključuje rješenja razvijena od strane stručnjaka za zatvaranje iz Velberta u Njemačkoj. Koja je tajna dugogodišnje saradnje? Odgovor: konstantno visok kvalitet komponenti (dijelova) i zasluženo povjerenje u EMKA-inu sposobnost isporuke. Na primjer, ROWEKO proizvodi – koji imaju EMKA rješenja za zaključavanje – predstavljaju približno 60 posto godišnjeg bruto prihoda kompanije.

Vrhunski kvalitet i pouzdana isporuka kao garancija uspjeha

Od 1984. godine ROWEKO proizvodi plastične proizvode „Made in Germany“ za širok spektar industrija. Porodična kompanija iz Lauffen am Neckara u Njemačkoj, jedan je od vodećih domaćih i međunarodnih dobavljača kvalitetnih proizvoda u sektoru komercijalnih vozila.

ROWEKO se ne oslanja na mašine za brizganje, već koristi proces termoformiranja u kombinaciji sa naknadnim CNC glodanjem. Portfelj je dopunjen mnogim drugim proizvodnim mogućnostima, kao što su savijanje, zavarivanje i lijepljenje, za proizvodnju kompletnih sklopova.

Pored sopstvenog asortimana proizvoda za komercijalna vozila, kompanija proizvodi i tehničke plastične dijelove prema nacrtima ili uzorcima koje dostavljaju kupci iz širokog spektra industrija. Na taj način ROWEKO prati proizvod od ideje do proizvodnje – bez obzira da li se radi o maloj ili velikoj seriji.

Čvrste plastične posude za sigurno zatvaranje

U području silosa i cisterni, kontejneri za crijeva i kutije za skladištenje, između ostalog, čine veliki dio ROWEKO-ovog portfelja. Ovi kontejneri i kutije montiraju se sa vanjske strane ili ispod vozila radi bezbjednog skladištenja crijeva ili druge opreme. Kontejneri su izrađeni od visokokvalitetnog polietilena visoke gustine (HDPE), koji je izuzetno izdržljiv i čini kontejnere vrlo robusnim.

Ovo omogućava ROWEKO-u da garantuje sveobuhvatnu zaštitu sadržaja od spoljašnjih uticaja. Međutim, osim kompaktnog poklopca, potrebno je i odgovarajuće stabilno rješenje za zaključavanje kako bi se oprema zaštitila od neovlaštenog pristupa. Budući da stručnjak za plastiku ne proizvodi ove mehanizme za zaključavanje, morao je potražiti vanjskog dobavljača u ranoj fazi. Stoga se ROWEKO već dugi niz godina oslanja na rješenja za zaključavanje koje proizvodi EMKA. Saradnja između dvije porodične kompanije ima dugu tradiciju.

Više od 30 godina, a time i veliki dio istorije kompanije, ROWEKO je svoja rješenja za zatvaranje nabavljao od lidera na svjetskom tržištu iz Velberta u Njemačkoj. Iznad svega, obje kompanije dijele dugu povijest i portfolio visokog kvaliteta, fokusirajući se na zadovoljavanje potreba kupaca i brzu isporuku.

EMKA-ina kompetencija je uvjerljiva

ROWEKO već nekoliko decenija koristi EMKA proizvode. Do prvog kontakta došlo je na izložbi, prisjeća se Alexander Selle, generalni direktor ROWEKO-a: „Na internoj prezentaciji jednog od naših kupaca, mi smo – u to vrijeme još pod upravom mog oca – izložili naše kutije za skladištenje sa starim sistemom zaključavanja. Bivši predstavnik EMKA-e prepoznao je potencijal optimizacije”. Nakon nekoliko sastanaka uspostavljena je saradnja koja postoji i danas. Odlučujući faktor je, prije svega, bilo postojeće znanje.

Tehnologija zatvaranja je tradicionalno najvažnija poslovna oblast EMKA-e. Stoga nas je lider na svjetskom tržištu iz Velberta uspio pridobiti, prije svega, iskustvom svojih dizajnera i programera. Još jedna prednost je što EMKA nudi kompletne sisteme zaključavanja, tako da su ručke, šarke i brave na četvrt okreta tačno usklađeni jedni s drugima. Ovo ubrzava procese koordinacije i osigurava da se svi ROWEKO kontejneri mogu otvarati i zatvarati s istim kvalitetom.

EMKA rješenja u cijelom portfelju proizvoda

U ROWEKO-u se koristi širok asortiman EMKA proizvoda: osim brava na četvrt okreta, obim isporuke uključuje i cilindarske brave i četvrt-okretne kvake, kao i ključeve, rolo šipke i zasune. Međutim, najčešće korišćeno rješenje za zaključavanje je sigurnosna brava na četvrt okreta iz veoma opsežne EMKA standardne palete proizvoda. Dizajn sigurnosne četvrtine sprečava njeno automatsko raspadanje i time ispunjava najviše zahtjeve za otpornost na vibracije i udare. Ovo je posebno važan aspekt za komercijalna vozila koja često voze po neravnom terenu na gradilištima ili poljima. Zbog svoje zaptivne karakteristike, sigurnosna brava na četvrt okreta na je također posebno pogodan za ugradnju unutar brtve.

Sistem zaptivanja se uglavnom koristi za kutije za skladištenje i poklopce kontejnera za crijeva. Osim ovih kontejnera, u ROWEKO portfelju postoje i drugi proizvodi kojima je potrebno rješenje za zaključavanje za sprječavanje krađe, kao što su kontejneri za odlaganje na motornim vozilima i sanduke s ravnim platformama na kamionima ili rolne dokumenata koje mogu sadržavati otpremnice ili sigurnosne upute. Ovdje se koriste daljnja rješenja iz EMKA-e, kao što su ručke za sanduk.

Kao i EMKA, ROWEKO također pridaje poseban značaj sposobnosti isporuke svojih dobavljača. Kompanija želi pristupiti potrebnim komponentama iz dogovorenog okvirnog ugovora u bilo koje vrijeme bez potrebe da ih skladišti na licu mjesta. Da bi se ispunio ovaj zahtjev, skladište kupaca za narudžbe na poziv ili prefabrikovane dijelove sastavni je dio standardne ponude EMKA-e. Ovo osigurava najbrže moguće vrijeme isporuke od strane ROWEKO-a. Osim toga, EMKA stalno razvija svoj portfelj, što također daje ROWEKO-u priliku da optimizira vlastite proizvode.

Sposobnost isporuke određuje godišnji promet

Nakon višegodišnje saradnje, EMKA je stekla priznanje najpouzdanijeg partnera. Christian Herzig, menadžer grupne prodaje u EMKA-i, zna da je ovaj status postignut prvenstveno kvalitetom portfelja kompanije, kao i pouzdanošću i tačnošću kontakt osoba.

„Na početku smo uspjeli uvjeriti ROWEKO u tehničku zrelost i kvalitet naših komponenti“, rezimira Herzig. “Međutim, oni su tako dugo ostali naši kupci, uglavnom zbog visoke dostupnosti naših komponenti i pouzdane mogućnosti isporuke”.

Nakon više od 30 godina saradnje, upotreba EMKA rešenja za zaključavanje u ROWEKO portfelju je značajno porasla. „Ostvarujemo otprilike 60 posto našeg godišnjeg prometa sa proizvodima koji sadrže EMKA rješenje za zaključavanje“, rezimira Selle. „Bez pouzdane mogućnosti EMKA-inih isporuka, proizvodnja bi u našoj kompaniji bila potpuno zaustavljena.

ROWEKO također duguje svoj trenutni nacionalni i međunarodni položaj EMKA-inim proizvodima. U budućnosti, porodična kompanija planira dalje proširiti svoje tehničko vodstvo i učvrstiti svoju tržišnu poziciju saradnjom sa EMKA-om.