Skip to main content

EMKA-in Međunarodni sastanak prodajnog sektora u Goraždu, Bosna i Hercegovina, 2023

Svake jeseni menadžment prodaje cijele EMKA Grupe sastaje se na „Međunarodnom sastanku prodajnog sektora“. Mjesto održavanja mijenja se svake godine između različitih EMKA podružnica i proizvodnih lokacija širom svijeta.

Nakon Italije 2022. godine, ovogodišnji susret održan je u Bosni i Hercegovini od 6. do 10. septembra. Najprije je sastanak održan u Sarajevu, zatim u pogonima 1 i 2 u Goraždu, koji su udaljeni oko sat i pol vožnje automobilom. Na godišnjem sastanku 2023. učestvovalo je oko 50 rukovodilaca EMKA-e, uključujući porodicu vlasnika, sve generalne direktore prodajnih podružnica EMKA-e širom svijeta, kao i više prodajno osoblje, predstavnike na terenu, te glavne inženjere iz Njemačke.

Sastanak je počeo 6. septembra okupljanjem u glavnom gradu, Sarajevu. Sljedećeg jutra autobus sve prisutne je odvezao direktno u Goražde kako bi posjetili fabriku 1. Sljedećeg dana na programu je bio obilazak fabrike 2 sa vodičem, uključujući odjeljenje za izradu kalupa.

“Međunarodni sastanak prodajnog sektora 2023.” završen je cjelodnevnom prodajnom konferencijom 9. septembra. Sjajna završna zabava na samoj rijeci Drini – sa brojnim kolegama iz Fabrike 1 i Fabrike 2 – uspješno je zaokružila sastanak.

Visok kvalitet i mogućnost isporuke proizvoda EMKA rezultat su 92-postotne vlastite proizvodnje. Proizvodni pogon Goražde (osim livenja aluminijuma), sa 650 zaposlenih, značajno doprinosi našim kapacitetima. Na slici je Fabrika 1 u Goraždu – Bosna i Hercegovina.

Potpuni uspjeh: Prvog dana sastanka prodajnog sektora zaposlenici EMKA-e sa tri kontinenta sastali su se ispred upravne zgrade Pogona 1 u Goraždu. Cjelodnevnim obilaskom prošli smo kroz sve dvorane, podijeljeni u različite grupe prema govornicima različitih jezika.

32 mašine za brizganje plastike sa silom stezanja od 25 do 500 tona samostalno se opskrbljuju potrebnim plastičnim granulatom pomoću vakuumskog usisnog sistema. Godišnje se u prosjeku na ovaj način oblikuje 75 miliona pojedinačnih dijelova. Fotografija prikazuje halu za brizganje plastike u Pogonu 1.

Pogon 2 u Goraždu je dio EMKA grupe od 2018. godine. Tu se nalazi i odjel za izradu kalupa EMKA. Godišnje se može proizvesti do 900 kalupa na 102 najsavremenije CNC mašine.

Tečni cink se potpuno automatski transportuje žičarom od postrojenja za pretapanje do lonaca 20 automatskih mašina za livenje cinka. Sa silom stezanja od 20 do 200 tona, ove mašine proizvode godišnje oko 45 miliona visokokvalitetnih dijelova od livenog cinka pod pritiskom.

Nakon do 30 operacija, pojedinačni dijelovi kalupa se sklapaju u funkcionalni kalup za brizganje ili kalup za livenje pod pritiskom. Zatim se pripremaju za prvu NULTU seriju na proizvodnoj mašini u vlasništvu fabrike. Svaki kalup se isporučuje kupcu uz proizvodni certifikat.

Fabrika za lakiranje prahom je takođe demonstrirana tokom obilaska Fabrike 1. Za zaštitu od korozije i kvalitetan izgled ovdje se godišnje premazuje prahom 8 miliona pojedinačnih EMKA dijelova. Nakon toga, dijelovi se peku na 160°C do 180°C i tako se dobija zaštitni premaz debljine 0,08-0,12 mm.

U odjeljenju za montažu, sklopovi su prethodno sastavljeni na ergonomski dizajniranim radnim stanicama, a finalni proizvodi se sklapaju i pakuju za otpremu. Trenutno ovdje radi 50 zaposlenih.