Skip to main content

EMKA Francuska na putu rasta

Svaku EMKA lokaciju u svijetu obilježava posebna karakteristika – za EMKA France Fort to su vrhunski cilindri za zaključavanje i ključevi. U cilju daljeg širenja proizvodnje ovih sistema zaključavanja, EMKA je odlučila da do ljeta 2024. godine udvostruči površinu svojih postrojenja na lokaciji Henriville.

EMKA France Fort proizvodi cilindre za zaključavanje i ključeve u različitim složenim izvedbama. Njegovo poslovno polje obuhvata portfelj od skoro 5.000 brava sa preko 30.000 različitih funkcija zaključavanja. Kako bi dalje proširila proizvodnju u budućnosti, EMKA udvostručuje proizvodni prostor na lokaciji u Henrivilleu. Lokacija je posljednji put proširena 2001. godine. Sadašnja zgrada nudi površinu od 2.400 m2. Uključujući i novu zgradu pored, ova površina će sada biti povećana na 4.800 m2. Svečanost polaganja temelja za projekat nove zgrade održana je 14. septembra 2023. godine.

Proizvodni pogon u Henrivilleu u blizini njemačko-francuske granice uglavnom proizvodi brave i sisteme zaključavanja za kontrolne ormare, kutije za zaključavanje, ormariće i poštanske sandučiće. Specifični projekti zaključavanja uključuju zaštitne kutije za akumulatore vozila, ulične svjetiljke i automate za prodaju hrane.

Osim toga, Henriville proizvodi se također koriste u mašinama za kockanje, vozilima, benzinskim pumpama, liftovima, krovnim nosačima za skije i još mnogo toga. Mjesečni obim je preko 500.000 brava raznih tipova – do deset miliona dijelova svake godine napusti fabriku.

Oko 90 posto ovih proizvoda izvozi se u EMKA Njemačku. Odatle EMKA isporučuje proizvode svojim kupcima u Njemačkoj i u još 60 zemalja širom svijeta putem svoje distributivne mreže.

Tim u Henrivilleu broji 38 zaposlenih. Lokalitet ima dizajnerski (projektni) ured, odjel za kvalitetu, odjel za logistiku i vlastiti odjel nabave. Tako se u finalnoj fazi cilindri i ključevi za zaključavanje dorađuju na licu mjesta od prvog nacrta, a zatim se proizvode. Dijelovi se izrađuju brzo i sa velikom preciznošću u dvije smjene. Mnogi mali pojedinačni dijelovi zahtijevaju izvanredne vještine. Sa mašinama za livenje cinka kao i automatizovanim mašinama za umetanje i montažu, EMKA u Henrivilu oslanja se na visok stepen automatizacije.

Brza isporuka je osigurana držanjem poluproizvoda na zalihama, spremnih za sklapanje prema potrebama kupaca.

Pored toga, EMKA-in visok nivo razvoja znači da može ići I više od toga kada je u pitanju prilagođavanje proizvoda.

„Naš svakodnevni izazov je da brzo odgovorimo na sve zahtjeve i da isporučimo naše proizvode po najboljim uslovima“, kaže Xavier Olivero, generalni direktor EMKA Francuska.

Očekuje se da će nova zgrada zadovoljiti najnovije standarde i biti završena u ljeto 2024. godine. Osim proizvodnog prostora, proširenje će uključivati i izložbeni prostor.

„Ulaganjem u proširenje želimo povećati obujam naših aktivnosti u budućnosti i realizovati nove projekte“, rezimira ciljeve proširenja Andreas Prellwitz, član menadžmenta EMKA France.